fbpx
Skip to main content
Kopaonik

Šta novo donosi ''srpski Davos'': Od fiskalne konsolidacije do digitalizacije

Foto: Profimedia
Biznis forum održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije

Već dve i po decenije postojanja Kopaonik biznis foruma, popularnog "srpskog Davosa", hiljade ekonomista, političara, diplomata, biznismena i medijskih ekipa početkom svakog marta sastaju se na Kopaniku, sa idejom da odgovore na najveće izazove srpske ekonomije u godinama pred nama. 

Da je neko pre 25 godina rekao da će ovogodišnji jubilarni skup na jednom mestu okupiti više od 1.500 učešnika i da će top teme biti "Digitalna Srbija", "Osnaživanje ženskog preduzetništva" i "Izgradnja gradova budućnosti u Srbiji" - zvučalo bi kao trejler za naučnofantastični film.

Kopaonik
Foto: Profimedia

Međutim, upravo ove i druge teme u fokusu su ovogodišnjeg 25. Kopaonik biznis foruma, koji se održava od 4. do 7. marta u hotelu "Grand" na Kopaoniku.

Od 450 učesnika Foruma koliko je bilo 2011. godine, ovogodišnji broji tri puta više, a nekadašnje teme Foruma poput "kako spečiti produženi recesioni scenario u našoj privredi", ili "kako izbeći bankrot" zamenjene su temama "kreativna industrija i izgradnja digitalnog okruženja" i "izazovi zajedničkog tržišta regiona".

Centralna tačka svih panela ove godine biće "Šta posle fiskalne konsolidacije: Kako fiskalnu stabilnost merama ekonomske politike pretvoriti u održiv rast i razvoj?"

forum
Foto: Srbija Danas

Takođe, umesto uplatnica, kojima su pre četvrt veka gosti dokazivali da su uplatili kotizaciju, učesnici će ove godine prvi put biti u prilici da kotizaciju za Forum plate platnim karticama onlajn direktno na veb sajtu Sveza ekonomista Srbije, a korisnici Mastercard platnih kartica ostvaruju 5 odsto popusta za svaku kotizaciju uplaćenu onlajn.

Teme koje svih prethodnih godina muče, pre svih građane, i dalje su aktuelne i biće predmet razgovora stručnjaka: preglomazna administracija, restrukuriranje propalih preduzeća, povećanje konkurentnosti i mogućnosti unapređenja regionalnih ekonomskih odnosa na Zapadnom Balkanu.

"Vučić jedan od retkih koji je dobio najviše priznanje austrijske privrede"

Pitanje šta srpska ekonomija treba da uradi kako bi fiskalnu stabilnost pretvorila u održivi rast i šta "Nakon razvojnih mera štednje", možda će biti jasnije nakon četiri dana Foruma nakon kojeg se očekuje opšti zaključak i preporuke učesnika biznis foruma na Kopaoniku. 

Inače, Kopaonik biznis forum, u partnerstvu sa Mastercard, tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Republike Srbije. 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
1 Beograd