fbpx
Skip to main content
Stan

ŠTA SVE TREBA DA ZNATE KADA KUPUJETE STAN U SRBIJI: Kvadrat neumoljivo raste, lokacija diktira visinu cene!

Nedavno smo imali vest da cena kvadrata u Beogradu neumoljivo raste i da je na četvrtom mestu među najskupljim gradovima u Evropi

Kada se kupuje stan gleda se sve - od ulaza u zgradu do krova. Međutim, ima mnogo stvari koje ne vidimo, a važne su. Ekspert za visokogradnju Marko Marinković rekao je da to da li imate zlatne kvake ili pozlaćene česme nije bitno pri kupovini stana, bitna je konstrukcija i da li je dobar temelj, jer to ne možete sami zameniti.

GRAĐANI SRBIJE NEMA VIŠE UDARANJA PO UŠIMA! Majstori neće moći papreno da naplaćuju, sve će morati po proceduri!

GRAĐANI SRBIJE NEMA VIŠE UDARANJA PO UŠIMA! Majstori neće moći papreno da naplaćuju, sve će morati po proceduri!

POČINJE ISPLATA U TREĆEM PAKETU POMOĆI GRAĐANIMA: Danas na račune leže tačno 15.450 dinara!

POČINJE ISPLATA U TREĆEM PAKETU POMOĆI GRAĐANIMA: Danas na račune leže tačno 15.450 dinara!

NA PRAGU POTPISIVANJA: Šta nam donosi sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom? (FOTO)

NA PRAGU POTPISIVANJA: Šta nam donosi sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom? (FOTO)

Nedavno smo imali vest da cena kvadrata u Beogradu neumoljivo raste i da je na četvrtom mestu među najskupljim gradovima u Evropi.

Marko Marinković ističe da bi trebalo da kvalitet prati cenu, ali to nekada nije slučaj, nekada je to opravdano zbog lokacije, jer ona diktira značajan deo cene. Kaže da možemo imati dve identične nekretnine na dve lokacije koje će imati različitu cenu.

Prema njegovim rečima, ne treba nauštrb kvaliteta birati lokaciju, treba insistirati barem na osnovnim kvalitetima.

Stefan Đurić Rasta, kuća, stan
Stefan Đurić Rasta, kuća, stan
Foto: Srbija Danas

- Prosečan kupac nije tehnički obrazovan. Kupci pre svega gledaju lokaciju, završne radove. Hteo bih da apelujem da građani angažuju stručno lice da pregleda tehničku dokumentaciju, da pogleda objekat, a ono što mogu kupci je da provere investitora i njegove reference, objekte koje je gradio i da popričaju sa korisnicima objekata - istakao je Marinković.

Naveo je iskustvo skorašnjih zemljotresa koji su se dogodili u Hrvatskoj i Albaniji i dodao da zemljotresi mogu da pokažu gde se štedi i koje su greške napravljene.

- Naši timovi su bili nakon oba zemljotresa i mogli smo da vidimo objekte koji su srušeni ili oštećeni zbog nepoštovanja propisa. Na nekim objektima se video nedovoljan kvalitet armiranog betona. Na takvim stvarima značajne uštede može da ostvari investitor, ali to ne treba da se desi, rekao je ekspert za visokogradnju - rekao je Marinković.

Kupci imaju pravo da dođu do svih podataka

Dodao je da postoji jasan lanac - prvo imamo projektnu dokumentaciju, zatim investitor je u obavezi da angažuje stručni nadzor i to je u korist investitora da objekat bude izveden kvalitetno, a na kraju postoji i tehnički prijem objekta posle koga se dobija upotrebna dozvola, bez kojeg objekat ne može biti uknjižen.

Marinković naglašava da kupci imaju pravo da dođu do svih tih podataka.

Odgovarajući na pitanje da li je mit ili istina da su predratne građevine kvalitetnije od novih, Marinković je rekao da je to uvreženo mišljenje, ali da ne treba generalizovati.

Zgrada
Foto: Profimedia/ilustracija

- Postoje vremenske epohe u kojima se drugačije gradilo, danas se zbog rokova dešava uštrb na kvalitetu, ali smo sada u odnosu na pre 20 ili 30 godina unapredili svoje znanje, postoje viši standardi nego pre - napomenuo je Marinković.

Opet se osvrnuo na primer zemljotresa u regionu. Kaže da je u Albaniji bilo dosta uništenih novih nekretnina, a u Hrvatskoj uglavnom stariji.

- U Petrinji je zemljotres bio jačine 6,4, a u Albaniji 6,3. Prema Seizmološkom zavodu Srbije u Srbiji ne bi trebalo da se dogodi zemljotres jači od magnitude šest. S obzirom da smo svedoci nepoštovanja nekih propisa sigurno bi bilo oštećenja u slučaju zemljotresa. Po projektovanju u takvim slučajevima zgrade mogu da budu oštećene, ali ne sme da dođe do njihovog rušenja, to je nedopustivo - istakao je ekspert za visokogradnju.

Marinković je naglasio da to da li imate zlatne kvake ili pozlaćene česme, nisu bitni pri kupovini stana, bitna je konstrukcija i da li je dobar temelj, jer to ne možete zameniti.

- Ako dođe do sleganja terena, pojedinci ne mogu ništa uraditi, mogu stručnjaci, ali to su skupi i zahtevni radovi - istakao je Marinković.

Kada je reč o nadogradnji, rekao je da ona zaslužuje posebnu pažnju, da mogu da budu opasne i da moraju da budu propraćene stručnim nadzorom.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd