Skip to main content
čelik

Šta to znači za Srbiju? EU ozvaničila kvote za čelik

Foto: Profimedia/ilustracija
Zaštitnim merama koje je usvojila EU 31. januara proizvođači čelika u Srbiji obuhvaćeni su u tri kategorije proizvoda.

Reč je toplovaljanim limovima i trakama, hladnovaljanim limovima i o prozvodima od belog lima.

LEPA VEST ZA DOMAĆU PRIVREDU Srpske maline i borovnice STIŽU U JAPAN

EU je odluku o zaštitnim merama objavila u svom službenom glasniku, one stupaju time na snagu, a odnose se na 26 kategorija prozvoda od čelika poreklom iz zemalja van EU što uključuje i Srbiju. U Briselu kažu da ne očekuju da će ove kvote imati efekte i pogoditi dosadašnji izvoz čelika iz Srbije na evropsko tržište. 

- EU je sa Srbijom povezana između ostalog i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju čiji je cilj ekonomska integracija i stabilizacija. Ukoliko uočimo promenu ekonomske perspektive Evrospka komisija će pokrenuti reviziju i omogućiti Srbiji korist od toga  -  objašnjavaju evropski izvori. 

Zaštitne mere uvode se na tri godine, ali uredba objavljena u Službenom glasniku EU navodi da će do prve revizije kvota doći najkasnije u julu 2019. godine. 

Roboti ''preuzimaju'' parkinge na aerodromima (VIDEO)

- Komisija smatra da će, na temelju interesa Unije, možda morati da prilagodi nivo ili raspodelu carinskih kvote u slučaju promenjenih okolnosti, do čega bi moglo doći u slučaju opšteg povećanja ili smanjenja potražnje Unije za određenim kategorijama proizvoda ili ukoliko bi primena mera imala štetan učinke u pogledu postizanja ciljeva integracije koji se nastoje ostvariti sa povlašćenim trgovinskim partnerima - navodi se u uredbi odbjavljenoj u Službenom glasniku EU. 

Istovremeno, udredba o zaštitnim kvotama na uvoz čelika u EU predviđa i postupnu liberalizaciju odnosno povećanje kvota za oslobođenje od carine za 5 odsto nakon svake godine. Evropska komisija navodi da je do uvođenja zaštitnih mera došlo nakon što je zaključeno da industriji čelika EU preti "ozbiljna opasnost od daljeg povećanja uvoza" iz trećih zemlja naročito, a pošto su SAD uvele takse na uvoz čelika. 

U periodu od 2013. do 2017. godine uvoz čelika u EU u apsolutnom iznosu povećao se za 71 procenat, dok je potražnja za prozvodima od čelika iz 26 katergorija obuhvaćenih zaštitnim merama porasla samo za 14 procenata. U isto vreme proizvodnja industrije čelika u zemljama EU povećala se za samo 7 procenata. 

Ocenjeno je da evropskoj industriji čelika preti ozbiljna šteta ukoliko se nastavi sa trendom povećanog uvoza, pada cena i profitabilnosti. 

U Evropskoj komisiji kažu da je uvođenje carinskih kvota "najbolji oblik mera za uravnoteženje različitih interesa", prvenstveno za sprečavanje ozbiljne štete, ali i za osiguravanje održanja tradicionalnih trgovinskih tokova.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd