Skip to main content
pijaca

"Kad uzmeš džakove i nadnice, ništa ne ostane" STIGAO PRVI KUPUS, ALI DA LI SA NJIM STIŽE I OČEKIVANA ZARADA?

Foto: Profimedia
Nema očekivane zarade.

Jesenji kupus je zagospodario tezgama na pijacama, a povrtari se žale da prodaja "slabo ide". Još uvek se prodaje na glavicu, a početak sezone prodaje "na džakove" ili na veliko, direktno na njivi,  povrtari očekuju sa zahlađenjem kada se najpopularnije jesenje povrće ostavlja u buradima da se kiseli za zimu.

ZANIMANJA BUDUĆNOSTI U Srbiji raste broj DIGITALNIH MEDIJA: Ove veštine garantuju uspešnu karijeru i dobru zaradu

ZANIMANJA BUDUĆNOSTI U Srbiji raste broj DIGITALNIH MEDIJA: Ove veštine garantuju uspešnu karijeru i dobru zaradu

TURISTIČKE AGENCIJE I DALJE BEZ LICENCI: Oglasio se predsednik JUTE i otkrio razlog za ovakvu situaciju

TURISTIČKE AGENCIJE I DALJE BEZ LICENCI: Oglasio se predsednik JUTE i otkrio razlog za ovakvu situaciju

NOVA RADNA MESTA ZA 300 GRAĐANA: Velika šansa za Smederevce, fabrika zapošljava novu radnu snagu

NOVA RADNA MESTA ZA 300 GRAĐANA: Velika šansa za Smederevce, fabrika zapošljava novu radnu snagupovrće, povrta

Kilogram svežeg kupusa na pijacama u Mačvi se prodaje po 25 dinara. Povrtari ne očekuju da će značajnije da pojeftini jer ga, navodno, neće biti dovoljno zbog smanjenog prinosa na koji su najviše uticali nepovoljni vremenski uslovi.

Povrtar Zoran Petković iz Bogatića, koji najveće količine kupusa prodaje na pijaci, ističe da uprkos dobroj ceni, sa parcele površine 15 ari gde je zasadio 6.000 biljaka, ipak neće zaraditi koliko je očekivao.

- Godina je bila veoma nepovoljna. Dok je lane bila suša i samo uz navodnjavanje se mogao ostvariti dobar prinos, ovo leto je bilo kišovito, pa dosta glavica kupusa truli. Osim toga, na njivama nikada više nije bilo glodara i insekata. Kada poljski miševi, puževi i bube načnu glavicu, ona na pijaci ne može da se prodaje - kaže  Petković.

pijaca
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Vredni povrtari iz Mačve u sezoni kupus prikolicama odvoze na kvantaške pijace ili preprodavcima prodaju na njivi. Od maja, kada se seje i sadnje rasada početkom jula do berbe krajem oktobra, na njivi ima dosta posla, najviše oko zaštite od štetočina i bolesti. Kada se dodaju troškovi goriva, džakovi i nadnice radnicima, povrtari su izračunali da cena ispod 10 dinara po kilogramu, na veliko, nije rentabilna.

Po višoj ceni manje količine prodaju na pijacama i zarade nešto više, pod uslovom da se domaćice ne odreknu podvarka i sarme, koji ne mogu ni da se zamisle bez kiselog kupusa.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd