fbpx
Skip to main content
Evropska unija

Stigli podaci Statističkog zavoda: BDP evrozone skočio 12,6 odsto!

Foto: Profimedia/Ilustracija
Broj zaposlenih porastao u prošlom tromesečju za 0,9 procenata

Evrozona i Evropska unija zabeležile su u trećem kvartalu 2020. najsnažniji ekonomski rast od 1995. godine, od kada se vodi ova statistička evidencija, neutrališući pad bruto domaćeg proizvoda iz drugog tromesečja uzrokovan merama zatvaranja zbog pandemije korona virusa.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP evrozone je skočio u trećem kvartalu za 12,6 posto, a EU za 11,6 procenata u ondosu na pretodno tromesečje, pokazuje fleš procena Evrostata, objavljena na zvaničnom veb sajtu statističkg zavoda EU. Ovi pokazatelji znače da su ekonomije zone evra i 27-čllanog bloka više nego nadoknadile pad iz drugog tromesečja, koji je u evrozoni iznosio 11,8 odsto, a u EU 11,4 procenta.

U poređenju sa trećim kvartalom prošle godine, BDP evrozone je, prema desezoniranim podacima, manji za 4,4 posto a u EU manji za 4,3 odsto, što predstavlja delimični oporavak nakon međugodišnjeg minusa od 14,8 procenata u zoni jedinstvene valute, odnosno od minus 13,9 posto u EU u prethodnom kvartalu.

Evrostat je takođe saopštio da je broj zaposlenih porastao u prošlom tromesečju za 0,9 procenata i u evrozoni i u EU u odnosu na prethodna tri meseca, što je takođe najbolji rezultat od 1995. godine. Zaposlenost je u drugom kvartalu zabeležila pad za 2,9 posto u evrozoni i za 2,7 odsto u EU.

U poređenju sa trećim tromesečjem prethodne godine, zaposlenost u evrozoni i EU je manja za 2,0, odnosno za 1,8 posto, respektivno.

GASTROENTEROLOG UPOZORAVA: Možete napraviti opasnu grešku ako uzimate probiotik uz antibiotik

GASTROENTEROLOG UPOZORAVA: Možete napraviti opasnu grešku ako uzimate probiotik uz antibiotik

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd