fbpx
Skip to main content
Novčanica

STIŽE NOVA NOVČANICA OD 50 EVRA: Posebno obratite pažnju na OVAJ detalj (FOTO)

Foto: Youtube/ Printscreen/European Central Bank
U opticaju će biti od aprila

Nova novčanica od 50 evra sa boljim bezbednosnim karakteristikama ući će od 4. aprila u opticaj, a u prvom turnusu će biti pušteno 5,4 milijarde evra novčanica.

NBS SAOPŠTILA: Povećan kreditni rejting Srbije!

"SUMNJAM DA BISTE POŽELELI DA SE ZAPOSLITE U NBS": Evo kolike su im plate!

Nova novčanica, sa portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima unapređene bezbednosne karakteristike kako bi se otežalo falsifikovanje i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svetlu.

Osim toga, zaštitno obeležje na novčanicama je samaragdna brojka, koja, kad se novčanica nagne, menja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu.

Ovo je četvrta novčanica koja doživljava promenu od uvođenja jedinstvene valute u EU 2002. godine nakon što su izgled promenile banknote od 5,10 i 20 evra.

Evropska centralna banka je već u maju 2013. godine zamenila novčanicu od pet evra, u septembru 2014. godine apoen od 10 evra i u novembru 2015. godine novčanicu od 20 evra.

INTERESUJE VAS KREDIT ZA STAN U GRČKOJ? Evo šta kažu u NBS-u

Apoen od 50 evra je najčešće upotrebljavan od svih apoena u evrima. Više od osam milijardi novčanica u opticaju su apoeni od 50 evra, što čini 45 odsto od ukupnih apoena u opticaju

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd