Skip to main content
Šetnja

Važno za SVE GRAĐANE Srbije: Lična dokumenta JEFTINIJA za trećinu

Foto: Profimedia
Nacrt Zakona uskoro pred poslanicima

Kada počnu da se primenjuju odredbe Zakona o elektronskoj upravi, troškovi građana za pribavljanje lične karte, vozačke dozvole i pasoša biće smanjeni za trećinu, a o vremenu da se i ne govori.

Primera radi, za promenu dokumenata troškovi bi iznosili u proseku 3.495 dinara manje na godišnjem nivou, tačnije umesto 10.665 izdvajaće se 7.170.

Očekuje se da se Nacrt uskoro nađe pred poslanicima i on će biti jedan od osnovnih stubova razvoja potpune i funkcionalne e-uprave. U praksi će se prvi put na sistematski način svi obavezati na primenu modernih tehnologija u administrativnim postupcima koje građani i privreda imaju sa državom.

Ministar Branko Ružić, koji vodi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS), očekuje da će efekte ovog zakona osetiti svi, i građani i privreda, ali i zaposleni u upravi, jer će se omogućiti bezbedno korišćenje savremenih informacionih tehnologija što olakšava i ubrzava komunikaciju sa i između državnih službi.

Lična karta
Foto: Srbija Danas

- Time smanjujemo potrebu da građani i privrednici "obijaju pragove" različitih institucija i osiguravamo realne šanse da oni brže završavaju poslove koje imaju sa upravom i da ih to manje košta – kaže Ružić.

Reklama za bombone izazvala BURNE reakcije na internetu: Udarili ŠAMAR svim ženama jednim detaljem (VIDEO)

- To će podići stepen njihovog zadovoljstva, a službenicima olakšati rad. Bitno je da svi u upravi, a naročito najviši organi i tela, shvate da uvođenjem koncepta e-uprave dobijamo i da nema povratka na staro.

Istraživanja pokazuju da osam do 18 odsto žena odluči da po udaji zadrži devojačko prezime. To znači, da 82 procenta novovenčanih mora da promeni lična dokumenta. U Beogradu je zaključenih brakova u 2016. godini bilo 9.408, što znači da je broj supružnika koji su menjali dokumenta po venčanju bio oko 7.715.  

Iznos koji su godišnje plaćali svi Beograđani zbog promene prezimena posle venčanja je oko 27 miliona dinara.

Branko Ružič
Foto Tanjug/Zoran Žestić

Turisti u Srbiji SVE BROJNIJI, a evo koje lokacije najviše posećuju

Trenutna praksa u većini opština u Srbiji je da supružnik prvo mora da promeni ličnu kartu kako bi podneo zahtev za promenu pasoša i vozačke dozvole. Ovo podrazumeva dva odlaska u MUP i tri čekanja u redu i pribavljanje izvoda iz matične knjige venčanih, rođenih i uverenje o državljanstvu, za šta je takođe potrebno izdvojiti vreme i novac.

- Velike razlike postoje u proceduri I cenama među opštinama – kažu u MDULS.

Ima opština koje već primenjuju član 126. postojećeg ZUP-a, kao što su Gornji Milanovac, Kraljevo, Leskovac, dok u drugim na dva šaltera, jednom do drugog, traže dostavljanje istih dokumenata za ostvarivanje dva prava iz iste oblasti.

Na OMILJENOM dečijem slatkišu PREPRAVLJALI rok trajanja: Obratite pažnju sledeći put kad odete u prodavnicu (FOTO)

Procena je da je za odlazak u dve opštine za pribavljanje izvoda i uverenja potrebno oko dva sata, odlazak do MUP-a radi podnošenja zahteva oko jedan sat, čekanje u redu u proseku oko sat, preuzimanje izrađenog dokumenta još sat. To znači da je u proseku potrebno pet sati za promenu lične karte, što je, izraženo u novcu, oko 1.425 dinara.

Novi propisi doneće ne samo smanjenje administrativnih troškova, već će i povećati pravnu sigurnost i transparentnost rada, čime se smanjuje i prostor za korupciju.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd