Skip to main content
Aleksandar Vučić Vladimir Putin

STIŽE VREDNA INVESTICIJA: Putinova poseta širom otvara vrata privrednoj saradnji

Foto: Profimedia
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić uoči predstojeće posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, ocenjuje da "takve, političke posete na visokom nivou širom otvaraju vrata za saradnju na privrednom i trgovinskom planu.

Podseća da je Ruska federacija važan spoljno- trgovinski partner Srbije, i da predstavlja peto izvozno tržište za srpske proizvode.

- Ove godine izvoz će premašiti milijardu evra različitih proizvoda koji će se plasirati na tom tržistu - rekao je Ljajić.

Putin donosi VAŽNE UGOVORE u Srbiju: Jedan se odnosi nа korišćenje ATOMSKE ENERGIJE u mirne svrhe

On dodaje da 743 kompanija izvozi na rusko tržište, da se 2017. 898 različitih proizvoda našla na na tamošnjem tržištu, a 2018. 1.208 artikala.

Rasim Ljajić
Foto: Profimedia

On navodi da posebno ohrabruje činjenica da se povećava obim i vrsta proizvoda koji se plasiraju na tom tržistu, a da najveći rast beleži izvoz čarapa (preko 200 odsto), autoguma (40 odsto), lekova 21 odsto i sira 16 odsto.

- Siguran sam da će ova poseta biti dodatni podstrek za razvoj ekonomske i privredne saradnje, ali i povećanje ukupne robne razmene koja će premašiti tri milijarde dolara ove godine - istakao je on.

Ugovori VREDNI 230 MILIONA EVRA: Dolazak ruskog predsednika u Srbiju donosi nova ulaganja!

Ministar Ljajić ukazuje na još uvek veliki deficit, kako kaže, na našoj strani zbog uvoza energenata iz ruske federacije, iako je Srbija zainteresovana da poveća izvoz.

- Tome bi se moglo podstaći kada usaglasimo Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske unije - rekao je ministar.

Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Ljajić kaže da je u pregovorima protekle nedelje ostvaren napredak oko ovog sporazuma, ali da još uvek nema konačnog dogovora zbog neslaganja unutar država članica Evroazijske ekonomske unije.

- Pregovore nastavljamo i verujem da ćemo u bliskoj budućnosti usaglasiti tekst sporazuma koji će našim proizvođačima omogućiti pristup tom tržistu - zaključio je Ljajić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 4 Pogledaj sve komentare
Boban's picture

Boban

Ovakve posete su uvek dobre za postizanje novih dogovora iprosirivanje saradnje

0 | 0
zana's picture

zana

Dolazak Putina nam donosi mnoge novine i koristi za Srbioju.

0 | 0
Mila's picture

Mila

Od bratske Rusije nam stiže ogromna investicija.

0 | 0
Mila's picture

Mila

Od bratske Rusije nam stiže ogromna investicija.

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd