Skip to main content
Fabrika bakra

STOP ZAGAĐIVAČIMA! Stigli novi propisi: Kazne i do 25 hiljada dinara!

Foto: Profimedia/ilustracija
Naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine propisane Zakonom o naknadi za korišćenje javnih dobara primenjivaće se od petka, novac koji zagađivači i transporteri opasnih materija budu uplatili pripašće opštinama i gradovima čiji žitelji su ugroženi zbog zagađenja. 

Naknadu plaćaju firme, preduzetnici i građani čije aktivnosti utiču na životnu sredinu, kao i firme koje prevoze naftu i naftine derivate, odnosno hemijske i druge opasne industrijske materije na teritorijama opština i gradova kojima je Srbija dala status ugrožene životne sredine. 

zagađenje iz automobila
Foto: Profimedia

Za tonu emitovanog sumpor-dioksida plaća se 9 hiljada dinara naknade na ime zagađivanja životne sredine, dok je taksa za tonu azot-dioksida 7,2 hiljade dinara, a za praškaste materije 14,4 hiljada dinara po ispuštenoj toni, osim ukoliko te materije potiču iz asfaltne baze, kada je nadoknada deset puta uvećana. 

Taksa na tonu plastičnih kesa bez aditiva je 25,9 hiljada dinara, a za emisiju proizvedenog ili odloženog opasnog otpada plaća se po toni hiljadu i po dinara, dok svaki kilogram uvezene supstance koja oštećuje ozonski omotač košta 52 dinara.

Kese
Foto: Profimedia/ilustracija

Za transport nafte i derivata, odnosno hemijske i robe od drugih opasnih materija za industriju ili iz nje naplaćuje se naknada od 100 dinara po toni, dok se za aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu može naplatiti do 0,4 odsto godišnjeg prihoda ostvarenog u prethodnoj godini od obavljanja tih aktivnosti. 

Decenijama ruglo: Za Staro zdanje našli rešenje

Decenijama ruglo: Za Staro zdanje našli rešenje

Utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, njenu kontrolu i naplatu, obavljaju gradovi i opštine, a ostvareni prihodi uplaćuju se u njihove budžete. 
 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd