light rain
8°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Strahovit RAST i RAZVOJ mongolske privrede uz ekonomske DIVOVE Kinu i Rusiju

20.06.2017. 20:00
Piše:
Srbija Danas/Advance
Mongolija
Mongolija / Izvor: Profimedia/ilustracija
Mongolija sve jača i jača azijska zemlja

Investicije u Mongoliji

Mongoli će 26. juna izaći na pete predsedničke izbore u ovoj azijskog zemlji koja sve više privlači poglede stranih ulagača kao i turista. Nakon što je Mongolija odbacila 1990. komunizam kao državni sistem koji je obeležio razvoj ove zemlje za oko sedamdeset godina, mnogi investitori su shvatili da je država bogata mineralnim resursima. U brzim promenama, strana ulaganja su transformisala malu, ali rapidno rastuću ekonomiju, iza čega se razvila politička borba i obećanje vlade za jačanjem kontrole državnog bogatstva.

20.000 kilometara NAJNOVIJIH puteva u čast BOLJIM odnosima između Rusije i Kine!

KAO U DOBA CARSTVA: Mongoli poklanjaju nakit i konje kako bi država otplatila dug od 580 miliona

Mongolija
Mongolija / Izvor: Profimedia/ilustracija

Budućnost u mineralima

Minerali čine više od osamdeset posto mongolskog izvoza, a smatra se da će uskoro narasti na 95 posto. U proteklo vreme je izdato preko tri hiljade licenci za rudarstvo, pa je ova grana privrede glavna industrija Mongolije. Najveći strani ulagači su kineske, ruske i kanadske kompanije. Vlada je 2009. započela pregovore o ulagačkim ugovorima s kompanijama „Rio Tinto“ i „Ajvanho Majns“ kako bi razvila iskopavanje bakra i zlata na području Oyu Tolgoi, što je najveće strano ulaganje u Mongoliju.

KINEZI SE VRATILI IZ SVEMIRSKE MISIJE: Kapsula sletela u Unutrašnju Mongoliju! (FOTO)

Mongolija
Mongolija / Izvor: Profimedia/ilustracija

Utrkivanje stranih kompanija oko Mongolije

Ovde je zaposleno 18 hiljada radnika, pa se očekuje da rudnik daje 450 hiljada tona bakra godišnje do 2020. kada će Oyu Tolgoi činiti jednu trećinu mongolskog BDP-a. U martu 2011. šest velikih kompanija se pripremilo za trku u dobijanju koncesije za područje Tavan Tolgoi, najveću zalihu uglja na svetu. Trećina mongolskog stanovništva, koje broji 2,8 miliona ljudi, živi u glavnom gradu Ulan Batoru, dok 40 posto radne snage i dalje živi nomadski, pa se brine za stoku na širokim pašnjacima. Ostalak pripada poljoprivredi.

MILINA! Ovo su NAJLEPŠI krajevi planete po izboru svetskih putnika! (VIDEO)

Ulan Bator
Ulan Bator / Izvor: Profimedia

Novi predsednik - nova šansa

U takvim ekonomskim uslovima, Mongolija se priprema za novog predsednika. Spoljni uticaj je pritom naročito važan. Kinezi šire svoje prisustvo u regiji, pa se mongolska spoljna politika mora orijentisati prema povećanju svog privrednog rasta, očuvanju ekonomske bezbednosti i nezavisnosti od stranih kompanija koje mogu da diktiraju političke odluke. Zato je budući predsednik od velike važnosti jer bi mogao da odredi tok kretanja razvoja zemlje. Po svom uređenju, Mongolija je polupredsednička republika u kojoj građani neposredno biraju predsednika države, kao i zastupnike u parlament, Državni veliki Kural. Predsednik imenuje premijera, nominuje ministre i predlaže premijera.

U OVOJ ZEMLJI I RUSIJA I KINA VIDE VELIKU ŠANSU: Ona će dodatno ojačati rusko-kineske odnose

Deca u Kini
Deca u Kini / Izvor: Profimedia

Trka za predsednika zemlje

U trci za to mesto su predsednik parlamenta Enkhbold Mijegombo iz Mongolske narodne stranke (MPP), bivši parlamentarni zastupnik Batulga Kaltma iz Demokratske stranke (DP), kao i bivši predsednik Mongolije Enkhbajar Nambar iz Mongolske narodne revolucionarne stranke (MPRP). Međutim, Enkhbajar neće biti u trci jer je izborni odbor sredinom maja odbacio njegovu kandidaturu na temelju ustavnih pravila.

USPON EVROAZIJE: Otvoren koridor koji povezuje Aziju i Evropu!

Kinezi sede u Cyber kafeu
Kinezi sede u Cyber kafeu / Izvor: Profimedia

Ko može biti predsednik Mongolije?

Bivši predsednik nije prikazao neke važne dokumente, kao što je izjava ministarstva granica; optužen je za korupciju 2012. a njegovo razdoblje pritvora prestaje da važi tek 2. avgusta; on nije živio u Mongoliji 13 meseci, od 13. avgusta 2013. do 9. oktobra 2014. Prema ustavu, predsednik Mongolije mora da bude mongolski državljanin i rođen od mongolskih roditelja; mora da ima 45 godina ili više; stalno mesto prebivališta u Mongoliji u poslednjih pet godina; ne sme biti optužen za zločine; i da nije bio predsednik u dva mandata.

TRESE SE AZIJA! Mongolija i Rusija pokrenule vojske! (FOTO)

Zemjotres u Sečuanu
Zemjotres u Sečuanu / Izvor: Profimedia

Najstarija politička stranka u Mongoliji

Gotovo svi važniji političari u Mongoliji članovi su Mongolske narodne stranke koja se do 2009. nazivala Mongolskom narodnom revolucionarnom strankom (nakon što je Enkhbajar izgubio drugi mandat pa je osnovao novu stranku nazvavši je MPRP). Radi se ujedno o najstarijoj političkoj stranci u Mongoliji koja je na vlasti bila od 1921. do 1996. Stvorena kao Mongolska narodna stranka, imala je važnu ulogu u Mongolskoj revoluciji 1921, političkom i vojnom događaju u kome su mongolski revolucionari uz pomoć sovjetske Crvene armije izbacili rusku Belu gardu iz zemlje i osnovali Mongolsku narodnu republiku 1924.

DELE SMRT KAO BOMBONE: Ova zemlja pogubi onoliko osoba koliko i OSTATAK SVETA!

Između Pekinga i Moskve

Uprkos nominalnoj nezavisnosti, sve do 1990. je to bila satelitska država Sovjetskog Saveza. Ujedno je ta revolucija srušila kinesku okupaciju Mongolije započetu 1919. Danas Ulan Bator podjednaku važnost daje Moskvi i Pekingu u svojim spoljno-političkim odnosima. MPP je nakon dugogodišnjeg prianjanja uz ideologiju marksizma-lenjinizma postala socijaldemokratska stranka, koja je ipak tek 2010. izbacila reč „revolucionarna“ iz svog imena.

POTIČU OD DIVLJIH VUKOVA: Evo kako je pre 15.000 godina nastao najbolji čovekov prijatelj

Kandidati za predsednika Mongolije

Na izborima 2009. socijaldemokrate su izgubile svog predsednika, koji je potom i napustio stranku. Pobednik i trenutni predsednik u drugom mandatu je postao vođa Demokratske stranke Cakiagin Elbegdorj, jedini mongolski visoki zvaničnik koji nije bio član komunista. Najvažnija pitanja njegove druge pobede bila su jenjavanje privrednog rasta i uloga stranih kompanija u rudarstvu, što se i dalje raspravlja. Obrazovan na Harvardu, ovaj nekadašnji borac za demokratske promene je ujedno bio i dva puta premijer. Od jula 2016. vladu predvodi Jargaltulgin Erdenebat iz MPP-a, a ta kratkotrajna kohabitacija mogla bi uskoro da u potpunosti pređe u vlast ove stranke.

SVETSKI UMETNICI NA JEDNOM MESTU: 56. Bijenale umetnosti u Veneciji

Kandidat ove stranke Enkhbold je poznati i dugogodišnji mongolski političar, a prošlog juna je postao predsednik parlamenta. Poznat je kao vrlo obrazovan, iskusan i mudar političar unutar MPP-a, ali je tokom svoje pozicije gradonačelnika Ulan Batora od 1995. do 2005. kao političar sklon mitu i korupciji u zemljišnim reformama i stanogradnji. Takav raskorak u njegovom imidžu biće glavne odrednice njegovih pristaša i protivnika, ali upravo je sjajna pobeda MPP-a na parlamentarnim izborima prošle godine predznak da bi glasači mogli upravo njemu da daju glas.

OVO JE MONGOLSKI GUSLAR: Poslušajte junački deseterac o Džingis Kanu (VIDEO)

DP, koji je nastao kao koalicija pet političkih stranaka i predstavlja snagu desnog centra, za svog kandidata predlaže bivšeg parlamentarnog zastupnika Batulgu koji ima biografiju preduzetnika, sportiste, umetnika i političara. Odmah nakon demokratskih promena 1990. Batugla je podržavao kapitalistički pristup privredi i podsticao osnivanje malih i srednjih preduzeća. Poznat je kao vodeći mongolski biznisnem u hotelijerstvu i turizmu kao i u izvozu, pa je ostvario niz bilateralnih trgovačkih ugovora sa Rusijom i Kinom.

Ko troši najviše mleka u svetu?

Očuvanje nacionalnog identiteta 

Ipak, 2013. Batulga je na krilima populizma zaustavio izglasavanje korišćenja zemlje i davanja zemljišta u koncesiju strancima. Time se izdigao nad trenutnim predsednikom kao populistički vođa koji štiti nacionalne interese i nacionalnu baštinu, naročito spram Kineza. Ujedno je Batulga izgradio lunapark Džingis kana, a poznat je i kao poprilično dobar džudista. Kao takav, zaista predstavlja zanimljivu populističku pretnju Enkhboldu.

Putin za monetarnu uniju Rusije sa Kazahstanom i Belorusijom

Nakon što je Enkhbajar izgubio mogućnost kandidature, MPRP je nominovala Sainkhua Ganbatara, poklonika Feng Šui ideje i jednog od retkih političara u zemlji koji je ispratio dogovor s Rio Tintom u velikom projektu rudnika bakra Oyu Tolgoi. Ujedno je Ganbatar bio deo mahinacija kojim se MPP rastavila na dve stranke. On i Enkhbajar smatraju da je novi MPRP reformska stranka, ali do sada se videlo samo da imaju opšte izjave o rudarstvu i iskazivanju određenog resursnog nacionalizma, ali zapravo stranka nije pokazala ništa novo u ideologiji i političkom razvoju.

Ovo je turistički projekat Kine, S.Koreje i Rusije

Šta građane najviše brine?

U mongolskoj javnosti se u predizborno vreme sve više priča o velikim pitanjima privrede, spoljne politike, nacionalne bezbednosti, nezaposlenosti i pravosuđu. Građani su naročito zabrinuti zbog pravosudnog sistema Mongolije i zahtevaju ekonomsku stabilnost, veće mogućnosti zaposlenja, kao i jasno postavljene ciljeve u budućnosti. Ono što jeste, poznato je da će novi predsednik morati da implementira paket pomoći od 5,5 milijardi dolara koji je pozajmio od sedam međunarodnih finansijera, pre svega Međunarodni monetarni fond, ali i da promeni postojeće projekte u rudarstvu kako bi se Mongolija uskladila s nizom očekivanja i ciljeva kao što su UN-ovi ciljevi održivog razvoja.

 

Piše:
Srbija Danas/Advance
20.06.2017. 20:00