fbpx
Skip to main content
Fakultet

Studirati na dva fakulteta istovremeno nije nemoguće: Ovaj mladić položi i OSAM ispita u jednom roku

Foto: Srbija Danas
Na početku se plašio da li će uspeti

Đorđe Gajić je pre tri i po godine upisao Ekonomski i Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, a pre desetak dana je dobio i prvu diplomu.

Ovaj Kruševljanin uskoro puni 22 godine, a već je diplomirao na Ekonomskom fakultetu, na smeru finansije, bankarstvo i osiguranje, a privodi kraju i studije menadžmenta na FON-u.

Kako kaže, želja mu je bila da široko znanje koje se stiče na Ekonomskom fakultetu proba da primeni na nekom praktičnijem nivou, što se nadao da će mu FON omogućiti.

RAK VREBA IZ SUPERMAKETA: Industrijski prerađena hrana povećava rizik od kancera, tvrde naučnici

Sa više od 60 ocena upisanih u neki od dva indeksa, on je u proseku, od početka studija, svakog meseca položio bar po neki ispit. Slušajući njegove priče o tome kako je po roku polagao i do osam ispita, ali i kako je uspevao da istovremeno izlazi, putuje i druži se, svi studenti koji se žale na mnogo obaveza, mogli bi samo da se postide.

Fakultet
Foto: Srbija Danas

- Ključna je dobra organizacija, pogotovo u vreme ispitnih rokova, kada bih jedan mesec posvetio ispitima sa Ekonomskog, a sledećeg bih se usresredio na FON. Gledao sam da izlazim na što više ispita, bilo je tu i padanja, dešavalo se i da mi znanja sa jednog fakulteta znače i na drugom, ali nikad nisam mešao gradivo – priča Đorđe, koji je, i pored toga što nije jurio prosek, diplomirao sa ocenom većom od osam.

Ovaj nasmejani i ambiciozni mladić, zapravo je upisao tri fakulteta – pored Ekonomskog i FON-a, on je upao i na Bokoni, fakultet za ekonomiju i finansije u Milanu, od kojeg je potom odustao. Ipak, njegova odluka da se oproba kao dvostruki student u porodici nije bila veliko iznenađenje.

KRENULE INSPEKCIJE: Stanari, ovo su KAZNE ako se niste registrovali

- Starija sestra istovremeno studira Ekonomski i Filološki, što je za mene delovalo kao izazov. Ona mi je bila od velike pomoći od kad sam se doselio  u Beograd, njena iskustva su mi značila da se bolje snađem na fakultetu, ali i u gradu, sa prevozom, kuvanjem – priča s ponosom Đorđe.

I pored toga što mu je delovalo da ona sa lakoćom usklađuje svoje obaveze, Đorđe priznaje da je u početku strahovao da li će i on uspeti.

EU udarila na "Fejsbuk" i "Tviter": Poboljšajte zaštitu privatnosti korisnika

- Prioritet mi je od početka bio Ekonomski fakultet, ali sam već posle nekoliko nedelja video da mogu da postignem oba. Procenio sam koja predavanja i vežbe su mi korisniji, ali se dešavalo i da u istom danu jurim sa jednog na drugi fakultet. Možda mi je, kao savršenom gimnazijalcu, najveći strah bio da li će mi se ekonomija, koju sam toliko želeo da upišem, svideti. Sada, kada bih vratio vreme, ne bih znao koji smer pre da upišem, pogotovo sada kada uvode i nova tri, od kojih je jedan po programu Londonske škole ekonomije – kaže Đorđe.

Ovaj mladić se trenutno priprema za univerzalni ispit za master studije u inostranstvu GMAT, drži pripremne časove za kvantitativni deo ovog ispita, a stiže i da radi preko interneta.

Filološki fakultet
Foto: Profimedia

- Preko Centra za saradnju sa privredom na Ekonomskom fakultetu sada tražim praksu u nekoj konsalting firmi, jer bih voleo da prvo vidim kako u stvarnom svetu izgleda sve ono o čemu sam učio. Nadam se da će mi master studije u inostranstvu biti put do dobrog zaposlenja – kaže Đorđe.

Kao pravi ekonomista i menadžer, već ima i dugoročan plan:

- Voleo bih da se po završetku master studija vratim u Srbiju, da znanja i iskustva koja tamo steknem iskoristim da se oprobam kao preduzetnik – priča Đorđe.

ROBOTI zamenjuju portire: Zovu poslugu u hotelima, taksi, rezervišu restorane...

Prednosti studiranja u Srbiji su velike

Đorđe se nastavku školovanja u inostranstvu raduje i zbog mogućnosti upoređivanja sa uslovima u Srbiji.

- Smatram da studiranje u Srbiji ima velikih prednosti, jer je kod nas obrazovanje mnogo povoljnije. Takođe, fakulteti poput Ekonomskog nude dobre mogućnosti najboljim studentima, od toga da ne plaćaju knjige, da dobijaju preporuke kako bi mogli da idu na praksu u dobrim firmama, a samo znanje koje se stiče je dosta široko. S druge strane, na zapadu obrazovanje nije baš dostupno svima, a studije su usmerene uglavnom na uske oblasti, što je odlično za master, ali ne i za osnovne studije.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
0 Beograd