fbpx
Skip to main content
Autoput

SVE MANJE PREPREKA ZA IZGRADNJU AUTOPUTA NIŠ-PRIŠTINA: Evropska banka odobrila kredit, tender u novembru

Foto: Profimedia/ilustracija
Hargitai kaže da se samo čeka nova vlada da potpiše sporazum o kreditu za taj autoput

Evropska banka za obnovu i razvoju dogovorila je sa srpskim vlastima kredit od 85 miliona evra za finansiranje izgradnje dela autoputa Mira, od Niša do Pločnika, a tender će biti objavljen početkom novembra, izjavila je danas regionalna direktorka EBRD za ZB Žužana Hargitai.

VAŽNA VEST ZA SVE UGOSTITELJE U SRBIJI: Od sutra OBAVEZNA prijava gostiju preko eTurista

VAŽNA VEST ZA SVE UGOSTITELJE U SRBIJI: Od sutra OBAVEZNA prijava gostiju preko eTurista

RAST INDUSTRIJE: Proizvodnja u avgustu VEĆA nego pre godinu dana

RAST INDUSTRIJE: Proizvodnja u avgustu VEĆA nego pre godinu dana

NAJNOVIJA ODLUKA: Poznato šta će se dešavati sa turističkim agencijama u Srbiji

NAJNOVIJA ODLUKA: Poznato šta će se dešavati sa turističkim agencijama u Srbiji

Hargitai kaže da se samo čeka nova vlada da potpiše sporazum o kreditu za taj autoput.

- Ipak, još bolja vest je da su tenderi spremni i da će biti objavljeni negde početkom novembra. Tako da čim potpišemo sporazum o finansiranju počinjemo sa realizacijom - rekla je Hargitai.

Upitana kako vidi dolazak američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Srbiju i njeno otvaranje regionalne kancelarije u Beogradu, Hargitai je požela dobrodošlicu tom američkom fondu i dodala da će sa DFC-om videti šta mogu zajedno da rade.

DFC je najavio da će jedna od prvih projekata koje će finansirati u Srbiji biti upravo izgradnja dela autoputa Niš - Priština.

Hargitai kaže da nisu do sada radili sa DFC-om, ali da svakako DFC ima odličnu poslovnu praksu (track record) u obezbeđivanju finansiranja, poboljšavanju uslova poslovanja i pružanju sigurnosti od političkih rizika za projekte privatnog sektora.

- Dogovorili smo se da sednemo sa novoimenovanim direktorom kancelarije DFC-a u Beogradu Džonom Jovanović i vidimo šta sve možemo zajedno da radimo - navela je ona.

Na pitanje da li buduće američke investicije u Srbiji i regionu vidi kao konkurenciju ili kao komplementarne projekte pošto je, na primer, Autoput mira nastavo u okviru Berlinskog procesa, Hargitai kaže da ona to ne vidi kao konkurenciju, koja može da postoji u privatnom sektoru.

Takođe, ističe da su američki investitori veoma dobrodošli kako u Srbiji tako i u regionu Zapadnog Balkana.

Napominje da su sa delegacijom DFC-a i američkom Eksim bankom razmatrali koje projekte u javnom sektoru mogu zajedno da rade, i dodaje da ima puno projekata.

Hargitai navodi da se projekat izgadnje autoputa od Niša do Prištine priprema već neko vreme i da je EBRD na tome radio zajedno sa EIB i EU, koji su takođe obezbedili sredstva za pripremu i realizaciju tog projekta.

Na pitanje da li očekuje da dolazak DFC-a u Srbiju ubrza ekonomski razvoj Srbije, Hargitai kaže da brži ekonomski razvoj zavisi, pre svega, od sprovođenja daljih ekonomskih reformi i post kovid oporavka u 2021. godini.

Kako je rekla, Srbija je već na mapi stranih dirketnih investicija, ali sada reforme treba da idu prema ujednačavanju uslova na tržištu kako bi i lokalne kompanije mogle više da investiraju.

- Mi očekujemo u Srbiji snažan oporavak u 2021. godini, u post kovid fazi, i još brži rast posle - dodala je Hargitai.

Inače, prva deonica Autoputa mira je Niš-Merdare u dužini od 77 km.

Za prvu deonici od Niša do Pločnika, čija će izgradnja koštati oko 250 miliona evra, već je obezbeđen zajam Evropske investicione banke od 100 miliona evra, kao i grant od 40,6 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana (WBIF). Preostali deo sredstava biće finansiran iz budžeta Srbije.

Inače, ukupna procenjena vrednost izgradnje punog profila autoputa (šest traka) Niš-Merdare je 1,065 milijardi evra, a autoput bi se gradio fazno.

U prvoj fazi će se raditi izgradnja poluprofila autoputa, i cena izgradnje od Niša do Merdara će iznositi oko 648 miliona evra i to prvo deonica od Niša do Pločnika čija je vednost 255 miliona evra, a zatim druga deonica od Pločnika do Merdara iznosu od 393 miliona evra.

Ako bude autoput ekonomski isplativ po broju vozila gradiće se put profil autoputa.

Autoput Niš-Merdare-Priština je deo osnovne indikativne transportne mreže EU. Koridor 10 i ovaj autoput će se povezati kod Niša i omogućiti izlazak Srbije na albanske luke na Jadranskom moru i bolje povezati 500.000 ljudi.

Dužina budućeg autoputa Niš-Drač je 383 kilometara.

Početak radova na deonici Niš-Pločnik, prema sadašnjem planu, očekuje se najkasnije polovinom 2021. godine.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd