fbpx
Skip to main content
Aerodrom

SVE MANJE SRBA ODLAZI U NEMAČKU: Novi podaci pokazali drastičan pad iseljenja, čak ih i Hrvati zaobilaze

Foto: Profimedia/ilustracija
U prvih šest meseci 2020. u Nemačku se uselilo 529.000 osoba, što je 29 odsto manje nego u istom periodu prošle godine

Useljavanje u Nemačku u prvih šest meseci ove godine naglo je usporeno zbog pandemije korona virusa, a osetno je smanjen broj useljenika iz Hrvatske, saopštio je Savezni statistički zavod u Visbadenu u četvrtak.

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

SJAJNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE! MARKO ČADEŽ: Prva sredstva američkih fondova biće dostupna krajem novembra

SJAJNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE! MARKO ČADEŽ: Prva sredstva američkih fondova biće dostupna krajem novembra

- U prvih šest meseci 2020. u Nemačku se uselilo 529.000 osoba, što je 29 odsto manje nego u istom periodu prošle godine - saopštio je Savezni statistički zavod Nemačke.

I dok se u januaru i februaru broj useljenika kretao na približno jednakom nivou kao 2019. godine, od marta do maja, kada je u Nemačkoj na snazi bio tzv. lockdown, broj useljenika pao je za 42 odsto. U prvih šest meseci usporen je i trend iseljavanja iz Nemačke, tako da je zabeleženo 455.000 iseljenih.

Osetno je smanjen broj useljenika iz Hrvatske. Na upit Hine Savezni statistički zavod saopštio je da se u prvih šest meseci ove godine iz Hrvatske u Nemačku doselilo 13.159 osoba.

U istom periodu 2019. doselilo se 21.869 osoba, što znači da je prvih šest meseci ove godine broj doseljenika iz Hrvatske u poređenju sa istim periodom prošle, smanjen za 39,8 odsto.

U posamtranom razdoblju 10.886 osoba iz Nemačke se odselilo u Hrvatsku.

Najveći broj useljenika u Nemačku i ove godine dolazi iz članica EU, i to Rumunije (89.262), Poljske (50.870) i Bugarske (30.340).

Iz Srbije se u prvih šest meseci ove godine u Nemačku doselilo 10.263, a iz Bosne i Hercegovine 8.522 osoba. To za Srbiju u poređenju sa istim periodom prošle godine znači pad od 29,1, a za Bosnu i Hercegovinu 37 odsto.

Za stanovnike zemalja Zapadnog Balkana do kraja ove godine važi pravilo o olakšanom zapošljavanju uvedeno početkom 2016.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
8 Beograd