fbpx
Skip to main content
Autoput

Sve teče po planu: Kriza turske lire NEĆE UTICATI na izgradnju puta Beograd-Sarajevo

Foto: Profimedia/ilustracija
Očekuje se da izgradnja ovog putnog pravca počne 2019. godine

Kriza turske lire neće uticati na izgradnju puta Beograd-Sarajevo, koji je projekat od regionalnog značaja i finansira se iz nacionalnih, ali i međunarodnih izvora.

Član tursko-srpskog poslovnog saveta u Turskoj Aleksandar Međedović rekao je za ovaj list da kriza turske lire teško može biti razlog da se ovaj infrastrukturni projekat odgodi, piše Politika.

- Tu bi, osim stanja turske privrede, isto toliko trebalo da nas brine da li su ekonomija Srbije i BiH spremne za taj projekat jer se on realizuje van Turske i njegova izgradnja nije direktno vezana za liru - navodi Međedović.

On je dodao da je turske investicije u Srbiju doveo dugoročni pogled, kada su Turci odlučili da u Srbiji mogu da ulože svoj novac i da ih trenutna situacija neće odvratiti od te zamisli.

Autoput
Foto: Profimedia/ilustracija

- Oni su izračunali da je Srbija za njih isplativija dugoročno i to nije pitanje samo troškova radne snage, već kvaliteta. Takođe, roba proizvedena u turskim fabrikama u Srbiji može da stigne do evropskih tržišta - kaže on.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić ističe da može biti indirektnih efekata prelivanja tuske ekonomske krize u Srbiju, ali ne i direktnih, te da to neće uticati na stabilnost finansijskog sistema, pošto na srpskom tržištu postoji samo jedna turska banka.

List dodaje da nadležni kažu da za sada sve teče po planu i da će sledeće godine biti završena tenhička dokumentacija i model finansiranja, tako da se očekuje da izgradnja ovog putnog pravca počne 2019.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd