Skip to main content
 • Read more aleksandar-vucic Info

  NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA: SNS stabilna sa 54 odsto!

 • Read more Donald Tramp Svet

  Dokazi u korist Trampa: "Ovo je njegov NAJBOLJI DAN od kad je predsednik!"

 • Read more Fudbalska reprezentacija Srbije Fudbal

  OGLASIO SE FEJSA: Evo zašto iskusnog veziste NEMA u Portugaliji (FOTO)

 • Read more Banka Društvo

  GUŽVE NA ŠALTERIMA ZBOG ZAMENE PASOŠA: Podnesite zahtev na vreme

 • Read more Raketni napad Vesti

  Kijev ostaje bez LANSIRNIH VOZILA: Rusija raskida ugovor sa Ukrajinom

 • Read more Tereza Mej Svet

  Tereza Mej PRISTALA NA ULTIMATUM: Podnosi ostavku nakon glasanja?

 • Read more Zoran Đinđić Info

  Ovo je ČUVENI INTERVJU Đinđića iz 1999. godine! Više NEMA DILEME da li je POZIVAO NA BOMBARDOVANJE!

narodna banka srbije

Sve veći napredak: Stabilan rast republičkog budžeta

Foto: Srbija Danas
Izveštaj Ministarstva finansija

Suficit republičkog budžeta Srbije iznosio je 33,9 milijardi dinara na kraju 2017. godine, a prvi put je od 2005. godine i na nivou opšte države zabeležen ukupan višak u državnoj kasi u iznosu od 52,3 milijarde dinara, što čini 1,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ukupni naplaćeni prihodi republičkog budžeta dostigli su prošle godine 1.119,1 milijardu dinara, a rashodi 1.085,2 milijarde dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Knez Mihailova ulica
Foto: Srbija Danas

Samo u decembru ukupni budžetski prihodi su iznosili 93,4 mlilijarde, u čemu su prihodi od naplaćenih poreza težili 80,2 milijarde dinara, navodi se izveštaju o makroekonomskih i fiskalnim podacima za decembar, objavljenom na internet stranici Ministarsva finansija.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a, 37,5 milijardi dinara, dok je po osnovu akciza naplaćeno 24,9 milijardi. 

Kako se dodaje, u decembru je naplata poreza na dohodak tradicionalno znatno veća u odnosu na ostale mesece, s obzirom na isplate "trinaeste plate", bonusa, nagrada i ostalih jednokratnih plaćanja. 

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 11,1 milijardi dinara, pri čemu se 1,3 milijarde odnosi na uplatu dela dobiti i dividendi. 

Ako niste platili porez, imate još DESET dana, inače vas očekuje OVAKVA kazna

Po osnovu donacija u decembru se u budžet slilo 2,1 milijarda dinara.

Rashodi budžeta su sezonski, takođe, najviši u decembru. Ukupno je izvršeno 135,8 milijardi dinara rashoda, budući da se krajem godine po ubrzanoj dinamici plaćaju rashodi za subvencije, nabavku robe i usluga i kapitalne investicije. 

Znatno veći iznos transfera organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, koji je takođe karakterističan za decembar, proističe iz potrebe finansiranja njihovih redovnih prinadležnosti početkom godine kada ostvaruju manje prihode.

U izveštaju se ističe da je prvi put od 2005. godine, na nivou opšte države lani zabeležen ukupan fiskalni suficit od 52,3 milijarde dinara (1,2% BDP-a) kao i primarni fiskalni suficit u iznosu od 173 milijarde (3,9% BDP-a). 

Turisti u Srbiji SVE BROJNIJI, a evo koje lokacije najviše posećuju

Prema dogovoru sa Međunmarodnim monetarnih fondom, kako se podseća, na nivou cele godine bio je planiran fiskalni deficit od 75,2 milijarde dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za 127,5 milijardi dinara, što je rezultat, pre svega, bolje naplate svih kategorija prihoda. 

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju godine iznosio je 11,6 milijardi dinara. U istom periodu AP Vojvodina je ostvarila suficit od 0,7 milijardi. 

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju decembra ostvarili suficit od 9,8 milijardi dinara - i to PIO fond 1,8 milijardi, RFZO 3,8 milijardi i Nacionalna služba za zapošljavanje 4,2 milijarde dinara. Fond SOVO je na kraju godine bio u balansu.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije" na kraju godine su bila u deficitu od 3,7 milijarde dinara, piše u izveštaju.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd