fbpx
Skip to main content
Građevina

SVE VIŠE STRANACA DOLAZI U SRBIJU ZBOG POSLA: Ove godine izdato više od 10.000 dozvola za rad

Foto: Profimedia
Prema podacima licenciranih agencija, od januara do novembra 2020. godine njihovim posredstvom u inostranstvu zaposlilo se približno 1.000 naših državljana

U 2020. godini izdato je više od 10.000 dozvola stranim državljanima za rad u Srbiji, rekla je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

INFLACIJA UDARA GDE STIGNE: Cene porasle u nebo, odeća i obuća postali luksuz

INFLACIJA UDARA GDE STIGNE: Cene porasle u nebo, odeća i obuća postali luksuz

Vučić otvorio postrojenje "Duboka prerada" u Pančevu: Investicija vredna 300 miliona evra! (VIDEO)

Vučić otvorio postrojenje "Duboka prerada" u Pančevu: Investicija vredna 300 miliona evra! (VIDEO)

DOBRE VESTI IZ NBS! Izvoz Srbije gotovo dostigao nivo pre pandemije

DOBRE VESTI IZ NBS! Izvoz Srbije gotovo dostigao nivo pre pandemije

Dodala je da je od decembra 2014. godine, kada je stupio na snagu Zakon o zapošljavanju stranaca, izdato približno 55.000 dozvola, najviše radnicima iz Kine, Rusije, Turske i Italije, navodi se na sajtu vlade.

Kisić Tepavčević je na video-konferenciji "RE: Integrate – povratak i (re)integracije: izazovi tokom kovid-19 pandemije" koju je organizovao projekat "Migracije za razvoj", a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, podsetila na to da je u februaru ove godine usvojena Strategija za ekonomske migracije za period od 2021. do 2027. godine.

Cilj tog dokumenta, kako je istakla, jeste da osnaži institucionalne kapacitete, stvori društveni i privredni ambijent za usporavanje odlaska radno sposobnog stanovništva, jača veze sa dijasporom i podstiče povratne migracije.

Takođe, ministarka je dodala da je, uz podršku GIZ-a, u toku izrada pratećeg akcionog plana za period od 2021. do 2023. godine, napominjući da je veoma važno da gradimo sistem prikupljanja podataka o različitim kategorijama povratnika, kako bismo na pravi način kreirali programe podrške za svaku od njih.

Ona je rekla da ne postoje zvanične statistike, ni relevantni podaci, o tome koliko građana Srbije odlazi na rad u inostranstvo, kao ni podaci o njihovom polu, stručnosti i godinama.

Prema podacima licenciranih agencija, od januara do novembra 2020. godine njihovim posredstvom u inostranstvu zaposlilo se približno 1.000 naših državljana, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine, kada se u proseku na godišnjem nivou preko tih agencija zapošljavalo približno 6.500 naših građana.

U istom periodu posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje oko 1.500 naših građana je pronašlo posao u inostranstvu, pre svega u Sloveniji i Nemačkoj.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd