fbpx
Skip to main content
Beograd, ljudi

SVE VIŠE VOLIMO "ŠVAJCARCE": Srbi čuvaju čak 400 miliona franaka

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Štednja raste iz godine u godinu

 Na deviznim štednim računima građana trenutno se nalazi 400 miliona švajcarskih franaka, što je, preračunato u evropsku valutu, 333 miliona evra. Iako su pojedine štediše zbunjene jer proteklih dana nisu mogli da pronađu banku koja bi primila na štednju devize u francima, u Narodnoj banci Srbije kažu da nema nikakvih ograničenja za otvaranje računa i štednju u švajcarskim francima.

- U dve banke sam pokušao da stavim na štednju 5.000 švajcarskih franaka od devizne penzije koju primam u Srbiji, ali su me odbili, rekavši da ih ne primaju i da ne otvaraju račun u francima – rekao je devizni penzioner iz Beograda, navodeći da je objašnjenje u jednoj banci bilo da je to po nalogu Narodne banke.

Švajcarski franak
Švajcarski franak
Foto: Profimedia

U centralnoj banci to negiraju.

- Prema propisima koji uređuju devizno poslovanje, nema ograničenje za otvaranje deviznih računa u švajcarskim francima, kao ni za štednju u toj valuti, i oročenu, i po viđenju. Dodatno, banka može, prema propisima koji regulišu poslovanje banaka, saglasno svojoj poslovnoj politici, da odlučuje o tome da li će primati depozite u pojeidnim valutama.

Podaci NBS govore da je štednja u francima za prva četiri meseca ove godine porasla za 8 miliona franaka.

 

- Činjenica da štednja položena kod domaćih banaka u švajcarskim francima raste iz godine u godinu pa je u 2017. ona povećana za 32,1 milion franak, što je rast od 8,9 odsto, dok je u prva četiri meseca 2018. povećana za 8,4 miliona franaka, potvrđuej da su banke voljne da nude mogućnost štednje u švajcarskim francima.  

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd