fbpx
Skip to main content
Enrike Penja Nijeto, Donald Tramp, Džastin Trudo

Svečana ceremonija na samitu G20: Tramp, Trudo i Penja Nijeto potpisali NAFTA sporazum

Foto: Tanjug/AP
SAD, Kanada i Meksiko potpisali su danas revidirani Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) u okviru samita Grupe 20 (G20) u glavnom gradu Argentine, Buenos Ajresu

Potpis na taj dokument su, na svečanoj ceremoniji na samitu G20, stavili američki predsednik Donald Tramp, kanadski premijer Džastin Trudo i odlazeći predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto, javlja agencija AP.

Novi sporazum SAD-Meksiko-Kanada, koji takođe treba da odobre parlamenti tri zemlje, zameniće dosadašnji 24-godišnji NAFTA pakt, koji je Tramp kritikovao kao "katastrofalan".

SAMO DANAS SIGURNO DOBIJATE: Meridian slavi 18. rođendan i časti!

Američka agencija navodi da su aktuelne nesuglasice zbog tarifa na uvozni čelik i aluminijum, koje su SAD uvele svojim komšijama na severu i jugu, narušlie svečanu ceremoniju potpisivanja inoviranog trgovinskog sporazuma.

- Trajalo je dugo i bilo je teško. Uz mnogo bodlji i malo rana stigli smo do cilja. Ovo je sjajno za sve naše zemlje - izjavio je Tramp povodom sporazuma.

Enrike Penja Nijeto, Donald Tramp, Džastin Trudo
Enrike Penja Nijeto, Donald Tramp i Džastin Trudo
Foto: Tanjug/AP

Dok je Tramp hvalio revidirani trgovinski pakt, Trudo je bio odmereniji i iskoristio je ovaj događaj da pozove Trampa da ukine tarife na čelik i aluminijum uvedene, između ostalog, i Kanadi i Meksiku.

Trudo se takođe osvrnuo na rerstrukturu Dženeral Motorsa i najavljeno zatvaranje pogona i otpušanje zaposlenih te kompanije u Severnoj Americi, ocenjujući to kao "težak udarac".

Tramp nije pominjao gubitak radnih mesta.

Biće gore nego tokom SVETSKE KRIZE? Centralna banka Engleske upozorava na MRAČNI scenario: Puca po građanima

- Uz naporan rad, dobru volju i odlučnost siguran sam da ćemo to rešiti - rekao je Trudo.

Penja Nijeto, koji će u subotu predati dužnost svom nasledniku, rekao je da mu je čast da bude na potpisivanju ovog dokumenta poslednjeg dana njegove administracije, dodajući da je ovaj sporazum vrhunac dugog procesa "koji će nam omogućiti da prevaziđemo razlike i da pomirimo naše vizije".

Predsednik Vučić: Sa Kiprom i Grčkom o gasu preko Bugarske

Odobrenje zakonodavaca je sledeći korak koji čeka novi trgovinski sporazum, a što bi se, prema oceni AP-a, moglo pokazati kao težak zadatak u SAD-u, posebno sada kada će demokrate umesto Trampovih republikanaca kontrolisati Predstavnički dom od januara.

Demokrate i njihovi saveznici u radničkom pokretu već zahtevaju izmene revidiranog NAFTA sporazuma, prenosi AP.

BONUS VIDEO: Plan nastanka velike Albanije

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd