fbpx
Skip to main content
Recesija

Svetski ekonomisti UPOZORAVAJU: Čeka nas novi KRAH, kao 2008. godine!

Foto: Profimedia
U pojedinim zemljama, koje mogu uticati na svetsku ekonomiju, sprema se nova recesija, upozorili su pojedini uticajni bankari

Dobar deo sveta još uvek se oporavlja od posljednje globalne finansijske krize, a već je na pomoću sledeća, tvrde svetski ekonomisti.

Nikako ne propustite priliku da ih pročitate: Ovo je 7 najboljih biznis knjiga za ovo leto (FOTO)

DŽEK MA predviđa nešto što će ODUŠEVITI sve ljude na planeti!

Novac
Foto: Profimedia

U pojedinim zemljama, koje mogu uticati na svetsku ekonomiju, sprema se nova recesija, upozorili su pojedini uticajni bankari.

Naime, kinesko tržište pokazuje iste simptome kakve su pokazivale ekonomije SAD, kao i  Velike Britanije pre nego što je nastupila velika finansijska kriza 2007. i 2008. godine, navodi se u izveštaju najstarije svetske ekonomske organizacije BSI, poznate i pod nazivom ‘centralna banka za centralne banke’. Ona, naime, okuplja predstavnike centralnih banaka iz 60 zemalja.

Klaudio Borio, voditelj monetarnog odeljenja IBS-a, rekao je kako je nova recesija mogla ‘doći s osvetom te bi mogla ličiti na  finansijski bum koji je pošao po zlu’.

BIS predviđa da će centralne banke biti prisiljene da povećaju kamatne stope nakon nekoliko godina rekordni niskih kamata kako bi se borile s inflacijom koja će usporavati rast.

Osim na novu recesiju, ekonomisti su upozoril i na pretnju povećanog duga u zemljama kao što je Kina i povećanje protekcionizma u SAD, iniciranog od američkog predsednika Donalda Trampa.

Evri
Foto: Profimedia/ilustracija

Od 2007. kineski korporativni dug udvostručio se i sada iznosi 166 posto BDP-a.

Objava agencije Moody’s iz maja takođe pokazuje da bi stvari mogle krenuti nizbrdo. Naime, agencija je tad smanjila kineski kreditni rejting, i to po prvi put od davne 1989. godine. Rejting su im spustili s A1 na A3, a to bi moglo povećati cenu kredita kineskoj vladi.

Svetska ekonomija i dalje se oporavlja od velike finansijske krize koja je zahvatila svet pre deset godina te krize evra koja je počela 2010.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
DRagutin 's picture

DRagutin

U USA se vec uveliko oseca besparica... Nek nam je bog u pomoci (mislim na ceo svet)... Ko zna sta i koliko snazno se sprema sledeci put finansijski krah...

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
3 Beograd