Skip to main content
RTB Bor

Svetski GIGANTI lome koplja oko srpskog rudnika: Ulaganja od najmanje pola MILIJARDE evra?

Foto: Profimedia/ilustracija
Tender će biti raspisan za desetak dana

Za RTB Bor će za desetak dana biti raspisan tender kojim se traži strateški partner!

Na čelu tri moćne kompanije iz Rusije, Kine i Turske, zainteresovane za RTB Bor, nalaze se prijatelji trojice predsednika, Vladimira Putina, Si Đinpinga i Redžepa Tajipa Erdogana, navodi Srpski telegraf.

Više nego ozbiljno interesovanje za RTB Bor potvrdila je ruska firma "Rašn koper kompani" na čijem je čelu Igor Altuškin koji je blizak prijatelj predsednika Rusije Vladimira Putina. Za njim je to učinio i vlasnik kineske kompanije "Cijin" Čen Đinge, a u trku u poslednjem momentu ulazi i poznati turski milijarder Mehmet Čengiz sa svojom kompanijom "Čengiz holding".

Dok Kinezi i Turci nisu još precizirali svoje ponude, Altuškin, čovek impresivne poslovne biografije, najavio je ogromna ulaganja, čak 560 miliona evra, ukoliko uđe u partnerstvo i obećao da neće biti otpuštanja ni jednog jedinog radnika. Altuškin, inače, nije imao ni 22 godine kada je osnovao kompaniju za sakupljanje i preradu metalnog otpada. Sada, 25 godina kasnije, na čelu je trećeg najvećeg ruskog proizvođača bakra.

Blagoje Spaskovski
Spaskovski očekuje jako nadmetanje među ponuđačima
Foto: Srpski telegraf

S druge strane, neće se predati ni Kinezi, koji su nekoliko puta dolazili u Bor, a dodatnu neizvesnost ovoj trci uneo je Čengiz.

- Mi smo ovde ne samo zbog dobrih odnosa između naših zemalja već i zbog izuzetnih odnosa naših predsednika - poručio je Čengiz nedavno tokom posete Boru gde je bio zajedno s braćom i saradnicima.

Direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski potvrđuje veliko interesovanje svetski poznatih imena i saznanja da će presuditi isključivo kvalitet ponude.

- Tender će biti raspisan u narednih desetak dana, a očekujemo da se na njega jave te tri velike kompanije. Sa sigurnošću mogu da kažem da je već sada jasno da će tender biti izuzetno uspešan i da će biti jako nadmetanje među ponuđačima. Najbolji će pobediti, a onda sledi dalji razvoj RTB Bor koji će biti vrhunska visokoproduktivna kompanija sa 80.000 tona bakra godišnje u prvoj fazi, u prve tri godine, odnosno 150.000 tona u drugoj fazi, u periodu od četvrte do šeste godine - naveo je Spaskovski.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd