fbpx
Skip to main content
Ekonomija

TABELA KAŽE SLEDEĆE - SRBIJA NAJUSPEŠNIJA! Domaća privreda zauzela dobru startnu poziciju za 2021. godinu

Foto: Srbija Danas
Stevanović je rekao da su tako stvoreni uslovi da naša privreda, na početku 2021. godine, obezbedi dobru startnu poziciju za realizaciju očekivanja i projekcija - kako domaćih tako i inostranih

Privredne aktivnosti iz prethodnih godina omogućile su da domaća privreda možda bude otpornija, snalažljivija i vitalnija u odnosu na druge na posledice pandemije kovida, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

POSAO KOJI IM JE DONEO BOGATSTVO! Stajčići odlučili da napuste sve u Srbiji i odu u Beč, a sada poseduju SVOJ BIZNIS

POSAO KOJI IM JE DONEO BOGATSTVO! Stajčići odlučili da napuste sve u Srbiji i odu u Beč, a sada poseduju SVOJ BIZNIS

MESEČNO MOŽE DA ZARADI I VIŠE OD DVE HILJADE EVRA: Ko su zapravo frilenseri u našoj zemlji?

MESEČNO MOŽE DA ZARADI I VIŠE OD DVE HILJADE EVRA: Ko su zapravo frilenseri u našoj zemlji?

NA OVO SE ČEKALO SKORO DECENIJU: U aprilu direktan izlazak na auto-put E-75 preko petlje Batajnica

NA OVO SE ČEKALO SKORO DECENIJU: U aprilu direktan izlazak na auto-put E-75 preko petlje Batajnica

On je ocenio da bi to trebalo u narednom periodu da potvrdi i zvanična statistika i dodao da domaće i inostrane analize potvrđuju da je Srbija, u protekloj godini, bila najuspešnija, odnosno broj jedan, u Evropi, kada je o rastu ekonomije reč.

Stevanović je rekao da su tako stvoreni uslovi da naša privreda, na početku 2021. godine, obezbedi dobru startnu poziciju za realizaciju očekivanja i projekcija - kako domaćih tako i inostranih, a koje se odnose na rast privrede, privredni razvoj i rast BDP. To će nam, konstatuje on, omogućiti da budemo prvi u Evropi, ali i da se naša ekonomija vrati na pozicije koje je imala pre kovida, a koje bi trebalo da ima i u tekućoj godini.

Stevanović kaže da Ministarstvo privrede nije obustavilo realizaciju nijednog investicionog subvencionisanog projekta, da su nastavljeni oni koji su najavljeni i ugovoreni i dodaje da je zbog eksternih dešavanja realizacija nekih projekata neznatno prolongirana.

Istakao je da je sav novac projektovan za podsticaj investicija gotovo potrošen prošle godine i dodao da je za tu svrhu u 2021. godini izdvojeno više od 15 milijardi dinara.

- Nastavićemo da, kroz kredite, subvencionišemo sektor malih, mikro i srednjih preduzeća i preduzetnika - istakao je Stevanović.

Deo od dve milijarde dinara biće iskorišćen za program opreme koji se sprovodi u saradnji sa poslovnim bankama, preko Fonda za razvoj realizovaće se razvojni program, kao i startap krediti.

koronavirus, fabrika
Foto: Profimedia/ilustracija

Stevanović je istakao da je novina da će Ministarstvo privrede dati snažnu podršku ženskom preduzetništvu.

On kao posebno značajnu za privredu ističe saradnju sa Evropskom investicionom bankom (EIB) u okviru koje će srpska privreda raspolagati sa 200 miliona evra za mala i srednja preduzeća.

- Polovina će biti namenjena investicionim ulaganjima pod vrlo povoljnim uslovima, a druga za likvidnost i obrtna sredstva - objasnio je on.

Stevanović je najavio nastavak privatizacije i dodao da se partnerima iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) privodi kraju izradu dokumentacije Strategije politike državnog vlasništva kojom će privatizacija državnih privrednih društava i preduzeća staviti pod jedan krov i definisati politiku rešavanja tog sektora.

To će biti učinjeno pre svega kroz uvođenje modela korporativnog upravljanja za javna preduzeća, preduzeća iz portfelja privatizacije i drugih strateški važnih preduzeća.

- To će biti još jedan dodatni zamajac za pozitivna fiskalna kretanja, dodatno će se unaprediti prihodna strana budžeta, bilansi preduzeća će se unaprediti, a dividende koje pripadaju državi će biti veće - rekao je Stevanović.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd