Skip to main content
Batrovci

TAKSE IZ PRIŠTINE SRUŠILE CEFTA: Moguće osnivanja"CEFTA 2"

Foto: Profimedia/ilustracija
Ako CEFTA ne može da spreči takse Prištine na robu iz Srbije i B i H, koja je svrha postojanja tog sporazuma?

Sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) iz 2006. godine, posle prištinskih taksi od 100 odsto na srpsku robu, doveden je u pitanje, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić i ističe da je potreban oporavak da bi se održao.

- Ako CEFTA ovo nije mogla da spreči, postojanje tog sporazuma o slobodnoj trgovini je pod velikim znakom pitanja - ocenio je Ljajić za Politiku. Prema njegovim rečima, Srbija zbog nemogućnosti plasmana svoje robe na Kosovo dnevno gubi oko milion evra.

Piloti odbijaju da lete jer ih kompanije ne plaćaju - Šta to znači za avio industriju?

Piloti odbijaju da lete jer ih kompanije ne plaćaju - Šta to znači za avio industriju?

Zaboravite zlato: Paladijum je novi šampion plemenitih metala!

Zaboravite zlato: Paladijum je novi šampion plemenitih metala!

Lаkše plаćаnje pаrkirаnjа uz Parking pass kаrticu

Lаkše plаćаnje pаrkirаnjа uz Parking pass kаrticu

Ministar je ocenio da je moguće da se oformi "neka vrsta CEFTA plus“, ali da nijedan sporazum ne može da zaživi bez podške Evropske unije.

- EU mora više da se uključi. Potrebno je sva otvorena pitanja staviti na sto, otkloniti barijere u trgovini, usaglasiti sertifikate, liberalizovati tržišne snage - kazao je on.

Ljajić je rekao da se trenutno na graničnim prelazima čeka oko 11 sati, što je, po njegovim rečima, gubitak od 30 miliona sati.

Rasim Ljajić
Foto: Profimedia

- Sa Severnom Makedonijom smo uspeli da rešimo sporna pitanja, sa BiH smo od 13 rešili devet. Potrebna je dobra volja i koordinacija - naveo je ministar.

Ukupna trgovina Srbije sa CEFTA, koju čine Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Moldavija i Albanija, prošle godine je dostigla 4,2 milijarde evra, prenosi Politika.

Najveći partner Srbije je BiH, a zatim slede Crna Gora i Severna Makedonija. Na Kosovo je prošle godine Srbija plasirala robu u vrednosti od 419 miliona evra.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Grmljavina
23 Beograd