Skip to main content
Vladimir Putin

Tesna saradnja Rusije i Kine: Putin odlazi u Peking sa konkretnom vizijom razvoja Evroazije

Foto: Profimedia
Ruski predsednik je pozvan da govori na svečanom otvaranju samita

Ruski predsednik Vladimir Putin će na predstojećem Samitu o "Putu svile" u Pekingu (14. i 15. maja) izneti konkretne inicijative za izgradnju najkraće i najisplativije saobraćajne rute, saopštio je danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Pogledajte šta će sve biti potpisano u Pekingu (INFOGRAFIK)

Vladimir Putin će predstaviti rusku viziju perspektiva ekonomskog razvoja Evroazije i predložiti niz konkretnih inicijativa za izgradnju najkraćih, najisplativijih i najefikasnijih saobraćajnih ruta preko teritorije Rusije i Evroazijske ekonomske unije za prevoz robe od Atlantskog do Tihog okeana - rekao je Ušakov novinarima, prenosi agencija Tas s.

ISKRENI PRIJATELJI: Kina uvek BEZUSLOVNO podržavala Srbiju

On je naveo da će ruski predsednik govoriti na svečanom otvaranju foruma 14. maja, zajedno s kineskim predsednikom Si Đinpingom i generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Si Đinping
Foto: Profimedia/ilustracija

Činjenica da je ruski predsednik pozvan da govori na svečanom otvaranju samita, po rečima Ušakova, ilustruje tesnu saradnju Rusije i Kine.

- Činjenica da je naš predsednik pozvan da bude govornik na ceremoniji otvaranja ukazuje na nivo tesne interakcije između Rusije i Kine u kontekstu inicijative 'Jedan pojas, Jedan put'. Kina vidi Rusiju kao ključnog partnera, dok je Rusija zauzvrat zainteresovana da se kineska inicijativa iskoristi za sprovođenje velikih zajedničkih projekata, posebno onih usmerenih na razvoj ruskih regiona u Sibiru i na Dalekom istoku - dodao je Ušakov.

Vučić:U Kini treba da dogovorimo direktnu avio liniju

Putin će, kako je naveo, takođe učestvovati na brojnim radnim sednicama zajedno s liderima drugih država, kao i na okruglom stolu na temu "Sinergija integracijskih inicijativa u interesu ekonomskog partnerstva", koja se održava drugog dana.

Ušakov je saopštio i da je Vrhovni savet Evroazijske ekonomske unije dao nalog za otpočinjanje pregovora s Kinom o potpisivanju sporazuma o trgovini i ekonomskoj saradnji.

Takođe je istakao da Rusija i Kina formiraju strateški savez u energetskom sektoru. Obim izvoza ruske nafte u Kinu se povećava, a lani je dostigao 2,5 miliona tona.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd