fbpx
Skip to main content
Donald Tramp

Tramp poručuje Kanađanima: Ukinućemo trgovinski sporazum ako se stanje ne promeni

Foto: Profimedia
Jasan stav predsednika SAD

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da nema potrebe da se Kanada uključi u novi trgovinski sporazum NAFTA i upozorio Kongres da se ne meša u pregovore.

- Nema političke potrebe da Kanada bude u novom NAFTA sporazumu. Ukoliko ne postignemo dobar sporazum za SAD nakon decenija zlostavljanja, Kanada će izaći. Kongres ne bi trebalo da se meša u ove pregovore ili ću jednostavno prekinuti NAFTA u potpunosti i mi ćemo biti mnogo bolji - napisao je Tramp na svom Tviteru.

Prema njegovim rečima, NAFTA je jedan od najgorih trgovinskih sporazuma ikad postignutih jer je SAD zahvaljujući njemu izgubila hiljade poslova i milione radnih mesta.

- Bili smo daleko bolji pre NAFTA-e, nismo trebali da je potpisujemo. Pravimo novi sporazum ili se vraćamo u stanje pre NAFTA - napisao je Tramp.

NAFTA sporazum koji je postignut pre 20 godina između SAD, Meksika i Kanade, srušio većinu trgovinskih barijera koje su podelile te tri države.

Vašington
Vašington
Foto: Profimedia

Trgovina između tri zemlje je porasla, međutim, mnogi proizvođači su odgovorili na sporazum pokretanjem fabrika južno od granice kako bi iskoristili niske meksičke plate, a potom i otpremili robu severno u SAD i Kanadu.

Kako se navodi, razgovori o zadržavanju Kanade u trgovinskom bloku biće nastavljeni ove nedelje, dok će Vašington i Otava pokušati da zaustave zastoje oko pitanja poput tržišta mleka u Kanadi i napora SAD da zaštiti kompanije za lekove od generičke konkurencije.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd