fbpx
Skip to main content
Donald Tramp

Tramp smanjuje tarife na čelik i aluminijum: Ove zemlje od sada uživaju povlastice u trgovini sa Amerikom

Foto: Reuters
Sklopljeni su sporazumi za ukidanje kvota na uvoz metala

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je ukaz kojim se pojedine zemlje oslobađaju od kvota na uvoz čelika i aluminijuma u SAD, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine.

Tramp, koji je tarife na čelik i aluminijum uveo u martu, potpisao je dekret kojim se Južna Koreja, Brazil i Argentina oslobađaju od kvota na uvoz čelika u SAD, a Argentina još i od kvota na aluminijum, navodi se u saopštenju ministarstva.

- Kompanije mogu podneti zahtev za izuzimanje njihovih proizvoda od kvota na osnovu nedovoljne raspoložive količine ili kvaliteta proizvoda koje domaći proizvođači čelika ili aluminijuma isporučuju na američko tržište - saopštilo je američko ministarstvo.

- U takvim slučajevima, izuzeće od kvota se može odobriti i neće biti naplate tarifa - poručuju iz ministarstva.

Tramp je, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost, uveo 25-procentne tarife na uvoz čelika i 10-procentne na uvoz aluminijuma.

PUTIN PRED NACIJOM O OSETLJIVOM PITANJU: Sve do sad je bilo krpljenje rupa, treba nam ozbiljna PROMENA (VIDEO)

Tarife za uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije, Kanade i Meksika stupile su na snagu 1. juna, a američki ministar za trgovinu Vilbur Ros je 31. maja rekao da su sklopljeni sporazumi sa pojedinim zemljama kako ne bi imale tarifna ograničenja na izvoz ta dva metala u SAD.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
5 Beograd