fbpx
Skip to main content
stan

TRAŽNJA ZA STANOVIMA NA REKORDNOM NIVOU: Da li će biti novih poskupljenja kvadrata?

Foto: Profimedia/ilustracija
Pravilo je da na cenu najviše utiče odnos ponude i tražnje.

Dok cene nekretnina u regionu, ali i šire, padaju usled uticaja korone, u Srbiji je trend potpuno drugačiji. Raste cena kvadrata, ali i i tražnja, koja je kako tvrde učesnici na tržištu, sada na rekordnom nivou! U pojedinim mestima prosečne cene, samo u poslednjih mesec dana porasle su i više od šest odsto. I to je tek početak rasta, tvrde upućeni, dajući i argumente.

"NIKADA NISMO DOŽIVELI NEŠTO SLIČNO" Jednoj industriji korona donela pravi BUM, cene porasle za čak četiri puta

"NIKADA NISMO DOŽIVELI NEŠTO SLIČNO" Jednoj industriji korona donela pravi BUM, cene porasle za čak četiri puta

SRBIJA NA PUTU KA ČISTIJEM VAZDUHU: Kragujevac prvi grad u kom se gase kotlarnice na ugalj

SRBIJA NA PUTU KA ČISTIJEM VAZDUHU: Kragujevac prvi grad u kom se gase kotlarnice na ugalj

PRESTONICA USKORO DOBIJA NOVU VRSTU JAVNOG PREVOZA: Poznato kada počinje izgradnja metroa u Beogradu

PRESTONICA USKORO DOBIJA NOVU VRSTU JAVNOG PREVOZA: Poznato kada počinje izgradnja metroa u Beogradu

Pravilo je da na cenu najviše utiče odnos ponude i tražnje, a sada je situacija takva da je ponuda manja od zahteva za kupovinom i upravo to i održava i "gura" cenu kvadrata u Srbiji. Tako, recimo, danas kvadrat u centru Beograda košta u proseku oko 2.470 evra, što je rast od 1,6 odsto samo u poslednjih mesec dana.

Prema podacima u poslednjih 30 dana prodaja stanova je i dalje vrlo stabilna.

U beogradskim naseljima Voždovac i Mirijevo, kvadrat je takođe poskupeo, i to za dva do tri odsto. U Novom Sadu postoji neznatan pad - 1 odsto i to u naseljima Podbara i Grbavica, dok su stanovi na Novom naselju poskupeli čak i do 4 procenta!

U Nišu su poslednjih mesec dana cene kvadrata u najtraženijim naseljima skočile i više od šest odsto. Kragujevac ima stabilne cene, a Pančevo pad od dva odsto u odnosu na januar.

Rekordna potražnja za stanovima

- Na tržištu nekretnina, kao i na mnogim drugim tržištima, vlada zakon ponude i potražnje - ističe Anita Pešić, produkt menadžer jednog sajta za nekretnine.

U Srbiji se dešava to da je potražnja za nekretninama veoma velika, posebno u većim gradovima, i to se može reći da je na rekordnom nivou.

stan
Foto: Profimedia

- Zašto je potražnja tako velika? Na ovim prostorima ljudi svoj kapital ulažu u nekretnine, jer nemaju naviku, niti osećaju sigurnost da investiraju novac na drugačiji način, kroz štednju u bankama, hartije od vrednosti ili npr. zlato. S druge strane, ako ne pričamo o keš kupcima, stambeni krediti nikada nisu bili povoljniji, te i to utiče na porast tražnje - objašnjava Pešić.

Potražnja je posebno velika u novogradnji, navodi Pešić, a upravo tu leži i potencijal za rast cena.

- Ima naznaka da će poskupeti izvođačka cena radova zbog najavljenog poskupljenja repromaterijala. Videćemo kako će se kretati cena i da li će investitori imati mesta za poskupljenje cene kvadrata. Dosta se gradi, ali s obzirom na potražnju može još više - jer zainteresovanih kupaca ima - navodi ona.

U okruženju cene padaju

U regionu i u nekim drugim evropskim razvijenijim zemljama cena kvadrata istovremeno pada. U Poljskoj su, recimo, cene nekretnina prvi put, od prvog kvartala 2016. godine, pale iz kvartala u kvartal. Tamošnji analitičari uočili su da se trend menja u celoj zemlji. U sedam najvećih gradova, koji su ujedno i najvažnija građevinska tržišta u Poljskoj, prosečna cena kvadrata smanjila se za 0,8 odsto.

Ne moramo ići ni toliko daleko jer je i u našem komšiluku slična situacija. U Crnoj Gori je krajem prošle godine cena bila za 11,3 odsto niža u odnosu na isti period godinu ranije i iznosila je oko 1.007 evra. Kako je tamošnja statistička kancelarija Monstat saopštila prosečna cena kvadrata u novogradnji u Podgorici u poslednjem kvartalu 2020. godine iznosila je 985 evra, a u primorskom regionu je bila 1.359 evra.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
9 Beograd