clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Vučić u Pekingu: Srbija i Kina imaju specijalne veze, mnoge zemlje bi da dostignu ovakve odnose

16.05.2017. 06:17 18:09
Piše:
Tanjug
Aleksandar Vučić i Si Đinping
Aleksandar Vučić i Si Đinping / Izvor: Foto: Tanjug/ Vlada Srbije
Posetu Kini završava bilateralnim susretima sa najvišim zvaničnicima Kine

16.25 - Vučić: Najviše ugovora na forumu u Kini potpisala Srbija

Srbija je u Kini, na forumu "Pojas i put za međunarodnu saradnju", potpisala najviše ugovora, a takav je uspeh, prema oceni premijera Aleksandra Vučića, ostvaren zahvaljujući odgovornoom odnosu i strpljenju, ali pre svega merama štednje koje je Srbija sprovela u prethodnom periodu. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

16.00 - Vučić u Pekingu: Srbija i Kina imaju specijalne veze

Navodeći da ceni što tako ozbiljno posmatra odnos sa Kinom, kineski premijer je u razgovoru sa Vučićem poručio da su Srbija i Kina prijatelji koji se oslanjaju i veruju jedni drugima. 

- Mnoge druge zemlje primećuju da Srbija i Kina imaju specijalne veze i žele da dostignu taj nivo u svojim odnosima - istakao je premijer Li. 

Vučić čestitao novom francuskom premijeru: Verujem da ćete Vladu voditi sa punom posvećenošću

Aleksandar Vučić i Li Kećang
Aleksandar Vučić i Li Kećang / Izvor: Tanjug

- Inicijativa Jedan pojas, jedan put danas je u savremenom svetu najznačajnije mesto za rešavanje ne samo problema putne, železničke i aerodromske infrastrukture, već put kojim se rešava odnos mira i budućnosti, gde drugačiji narodi, druge religije, mogu da se razumeju i da žive zajedno - rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija sa velikom radošću prihvatila učešće u tom projektu, ukazao da smo do sada mnogo uradili i da smo veoma zahvalni za sve što je premijer Kine učinio po pitanju Železare Smederevo. Naglasio je i da su gotovo svi projekti, koje je Srbija potpisala u poslednjih godinu dana, projekti potpisani sa kineskim kompanijama.

14.35 - Vučić: Idemo napred, da vidimo kako da ubrzamo korak

- Konfučije je rekao jednom i to neretko ponavljaju kineski zvaničnici - važno je da idete napred korak po korak, a onda možete da razmišljate kako da ubrzate korak ...Srbija ide napred a naše je da razmišljamo kako da korak ubrzam - rekao je Vučić novinarima u Pekingu nakon bilateralnih razgovora sa premijerom i predsednikom Kine Li Kećiangom i Si Ðinpingom.

On je rekao da ukoliko ove godine planiramo da imamo rast od tri odsto, kaže nadao se više, ali to neće biti lako zbog toga što prva tri meseca nije dobro išla energetika, moramo da radimo kako bi to išlo na više od tih tri odsto.

Vučić i Đinping
Vučić i Đinping / Izvor: Tanjug

- Želim da kažem da je naše da se bavimo rastom i da ga povećavamo. Mi možemo da budemo u nekoliko zemalja Evrope sa najvišim rastom. Imamo različite mehanizme i sredstva uticaja na veći rast, mnogo možemo da menjamo, mnogo turista da privlačimo, uspešnije da radimo... - naveo je.

Kako je rekao "nismo se ni pohvalili" da smo konačno dobili 14 miliona evra od kineske vlade jer je to najavljeno ranije i sada završeno, zvaničnim potpisima.

14.00 - Vučić: Puna podrška Si Ðinpinga za avioliniju Beograd - Kina

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zadovoljstvo što je od predsednika Kine Si Ðinpinga dobio punu podršku za otvaranje avio linije iz Beograda ka Kini i rekao da je uveren da će veoma brzo biti konačnih rezultata s tim u vezi.

- Danas je po prvi put precizno predsednik Si kao vrhovni autoritet u Kini izgovorio da će pružiti punu podršku avio liniji bilo da je iz Šangaja ka Beogardu ili Pekinga ka Beogradu. Na nama je da obavimo tehnički posao, da razgovaramo sa privatnim kineskim kompanijama, jer mi nemamo te kapacitete, gubili bismo veliki novac. Da bi ta linija bila rentabilna potrebno je da prođe dve godine - objasnio je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Profimedia

On je novinarima nakon bilateralnih susreta sa premijerom Kine Li Kećiangom a potom i predsednikom Si Ðinpingom rekao da je Vlada Srbije spremna da pomogne toj kompaniji, koja će imati punu podršku državnog i partijskog rukovodstva Kine.

- U skladu s tim mislim da ćemo imati veoma brzo konačne rezultate jer je važno da smo dobili takvu vrstu dozvole - rekao je Vučić.

13.25 - Si Đinping: Srbija će s Vučićem na čelu još brže napredovati

 Predsednik Kine Si Ðinping uveren je da će Srbija pod rukovodstvom izabranog predsednika Aleksandra Vučića ekonomski i politički još brže napredovati, a u razgovoru s Vučićem potvrdio je spremnost za dalje učvršćenje odnosa i strateškog partnerstva dve zemlje. 

- Prijatelji koji dolaze izdaleka čine da jedna država brže napreduje - rekao je predsednik Kine, čestitajući Vučiću pobedu na predsedničkim izborima. 

Aleksandar Vučić i Si Đinping
Aleksandar Vučić i Si Đinping / Izvor: Tanjug/ Vlada Srbije

- Pod Vašim rukovodstvom Srbija će ekonomski i politički još brže napredovati. Vi ste doprineli dobrim odnosima naše dve zemlje. Naša bilateralna saradnja je na najvišem nivou trenutno. Spreman sam da radimo zajedno na učvršćivanju odnosa i strateškog partnerstva naše dve zemlje - kazao je on. 

Vučić je rekao da je počastvovan mogućnošću da prisustvuje Forumu "Jedan pojas, jedan put za međunarodnu saradnju" i što je saradnjom sa Kinom Srbija uspela da uradi mnogo. On je kineskog predsednika obavestio o rezultatima rada Železare Smederevo i zahvalio mu se na pomoći oko realizacije tog sporazuma sa Kompanijom Hestil.

13.15 - Potpisan sporazum s Eksim bankom za prugu Beograd-Budimpešt

U Pekingu je danas, u prisustvu premijera Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Li Kećijanga, potpisan Sporazum o zajmu sa kineskom Eksim bankom za finansiranje Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke deonice Beograd Centar - Stara Pazova. 

Potpisani su i Aneks 3 Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, kao i Memorandum o utvrđivanju Akcionog plana za trgovinu i investicije u poljoprivredi. 

Dokumenta su u ime Vlade Srbije potpisali ministri Zorana Mihajlović i Branislav Nedimović.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Sporazumom o zajmu sa kineskom Eksim bankom finansiraće se rekonstucija i modernizacija prve deonice brze pruge od Beograda do Budimpešte, Beograd Centar - Stara Pazova i to će biti prva pruga u Srbiji na kojoj će vozovi moći da idu brzinom do 200 km na sat. 

12.15 - Vučić sa predsednikom Kine 

Izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Pekingu sa predsednikom Kine Si Ðinpingom, sa kojim je razgovarao o izuzetnom značaju i dometima Foruma Pojas i put za međunarodnu saradnju, te o nastavku saradnje dve zemlje u nizu oblasti od zajedničkog interesa.

Aleksandar Vučić i Si Đinping
Aleksandar Vučić i Si Đinping / Izvor: Foto: Tanjug/ Vlada Srbije

Srpsko-kineski samit usledio je danas posle više susreta Sija i Vučića i razmene mišljenja tokom aktivnog učešća na Forumu, posebno na Okruglom stolu lidera, u ponedeljak u Pekingu.

12.30 - Vučić kineskog premijera zamolio za pomoć za RTB Bor

Premijer Srbije i izabrani predsednik Aleksandar Vučić zamolio je danas šefa kineske vlade Li Kećijanga za pomoć u uspostavljanju direktne avio-linije za Beograd i nastavka rada i funkcionisanja RTB Bor.

- Cenimo što tako ozbiljno posmatrate odnos sa Kinom. Srbija i Kina su prijatelji koji se oslanjaju i veruju jedni drugima. Mnoge druge zemlje primećuju da Srbija i Kina imaju specijalne veze i žele da dostignu taj nivo u svojim odnosima - istakao je premijer Li. 

Putin se u Kini hvali: I Srbija zainteresovana za saradnju sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Aleksandar Vučić i LI Kećijang
Aleksandar Vučić i LI Kećijang / Izvor: Tanjug

- Inicijativa Jedan pojas, jedan put danas je u savremenom svetu najznačajnije mesto za rešavanje ne samo problema putne, železničke i aerodromske infrastrukture, već put kojim se rešava odnos mira i budućnosti, gde drugačiji narodi, druge religije, mogu da se razumeju i da žive zajedno - rekao je Vučić.

12.00 - Vučić i Kećiang, saradnja i potpisivanje sporazuma

Nakon susreta dva premijera, uslediće i potpisivanje Sporazuma o zajmu sa EKSIM bankom za finansiranje Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke deonice Beograd Centar - Stara Pazova.  Očekuje se i potpisivanje Aneksa 3 Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, kao i memoranduma o utvrđivanju Akcionog plana za trgovinu i investricije u poljoprivredi. 

Dokumenta će, u prisustvu premijera, potpisati resorni ministri dve strane. 

Vučić pozvao partnere: Za domaćina narednog Foruma kandiduje nas SRPSKO GOSTOPRIMSTVO!

Aleksandar Vučić i LI Kećijang
Aleksandar Vučić i LI Kećijang / Izvor: Tanjug

Vučić će višednevnu posetu Kini, gde je učestvovao na Forumu "Pojas i put za međunarodnu saradnju", kojem je prisustvovalo 29 šefova država i vlada i predstavnika više od 100 zemalja i velikih međunarodnih finansijskih organizacija, završiti bilateralnim susretom sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom. 

11.45 - Siniša Mali razgovarao sa gradonačelnikom Pekinga

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je sa gradonačelnikom Pekinga Cai Cijem o učvršćivanju saradnje dva grada, zajedničkim projektima i o održavanju manifestacija "Dani Pekinga u Beogradu" i "Dani Beograda u Pekingu".

Siniša Mali sa gradonačelnikom Pekinga
Siniša Mali sa gradonačelnikom Pekinga / Izvor: Foto: Tanjug/ Beoinfo

- Ovo je drugi put u dve godine da imam priliku da se sretnem sa gradonačelnikom Pekinga, jednim od dva ili tri najvažnija grada u svetu. To najbolje govori o tome da odnosi Srbije sa Kinom nikad nisu bili bolji, odnosi naša dva glavna grada takođe. Zato ćemo prvi put ovog septembra imati manifestaciju 'Dani Pekinga u Beogradu', gde ćemo u okviru dva dana imati priliku da organizujemo veliki broj događaja u oblasti sporta, kulture, biznisa, kako bismo naša dva grada i naroda još više približili - rekao je Mali.

09.45 - Vučić: Dogovorena saradnja sa kineskom provincijom Hbei

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas novinarima u Tangšanu posle sastanka sa guvernerom provincije Hbei, u kojoj živi 74 miliona stanovnika, Su Ćinom, rekao da su razgovarali o saradnji iznoseći podatak da ta provincija ima BDP od 500 milijardi doara, što je mnogostruko više nego Srbija.

O OVOME BRUJI SVET: Šta je PUT SVILE i gde je SRBIJA na tom putu?

- Zamolio sam Su Ćina da sa svojim timom i predstavnicima Komunističke partije posete Srbiju i u okviru inicijative Jedan pojas - jedan put, koju je ustanovio predsednik Kine, a mi se sa najvećim zadovoljstvom i ponosom priključili, napravimo još boljih programa i ideja - preneo je premijer.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/ Vlada Srbije

9.40 - Vučić i srpska delegacija na sastanak stigli superbrzim vozom

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je vozom u Tangšang iz 180 kilometara udaljenog Pekinga. Srpska delegacija je do ovog grada putovala oko sat vremena, brzinom većom i od 300 kilometara na sat, kao što se može videti na fotografiji.

premijer u Kini
premijer u Kini / Izvor: Foto: Vlada Srbije

09.21 - Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u kineskom gradu Tangšanu, posle posete Hestil -Tangstil železari, da su predstavnici kompanije Hbis, koja je preuzela Železaru u Smederevu, najavili da će dodatno da ulažu u opremu.

Vučić je, u izjavi novinarima kazao da je srećan što smo uspeli tu kompaniju da dovedemo u Srbiju, te konstatovao da mu se čini da kod nas još uvek ne postoji razumevanje koliko je to bio veliki korak.

Ukazao je da su mu danas kineski partneri preneli da će dodatno da ulažu u opremu u Smederevo i dodao da su zadovoljni poslovanjem u Srbiji, kao i da od decembra nemaju gubitke.

Srpski premijer je konstatovao da je ova poslovna saradnja pravi primer u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put", i ujedno izrazio zahvalnost predsedniku Kine Si Ðinpingu na podršci. Vučić je podvukao da je iznenađen koliko je čista fabrika u Tangšanu.

- Ova fabrika radi, nema prašine, postoje specijalni filteri. Ovde vidite i razliku između njih i nas i koliko su oni ispred - kazao je on.

Premijer je rekao da je dobro da imamo što tešnju saradnju, da dovodimo što više ljudi iz Kine, da učimo od njih, preuzmemo njihovu tehnologiju, tehniku i metodologiju rada primenimo kod nas.

08.24 - Vučić razgovarao sa premijerom provincije Hbei

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u kineskoj provinciji Hbei razgovarao sa guvernerom Su Ćinom i poručio da je Srbija iskreni prijatelj Kine uz zahvalnost i toj provinciji i Kini na onome što su učinile za Smederevo i Srbiju, a guverner Su podvukao da je Srbija strateški partner Kine koji se nalazi se na putu svile. 

Vučić
Vučić / Izvor: Srbija Danas

On je guvernera Hbei provincije Su China pozvao da dođe u Srbiju i predložio povezivanje te provincije sa Vojvodinom. 

- Srbija je iskreni prijatelj Narodne Republike Kine. Dugujemo veliku zahvalnost za ono što su provincija Hbei i kompanija Hestil učinile za Železaru Smederevo i za Srbiju -  rekao je premijer Vučić. 

Citirajući predsednika Sija, premijer Vučić je istakao da projekat „Jedan pojas, jedan put“ nije više san i sreća samo kineskog naroda, već sreća svih koji se na tom putu nalaze i Srbija će učiniti sve da doprinese razvoju inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Guverner provincije Hbei je zahvalio premijeru Vučiću na podršci koju srpska vlada pruža kompanijama iz Kine koje posluju u Srbiji. 

06.24 - Vučić doputovao u Tangšang. Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, predvodeći delegaciju Srbije, iz Pekinga doputovao u Tangšang gde je razgovarao sa čelnim ljudima provincije Hebei i obišao železaru Hestil - Tangstil Tangšan.

Vučić i delegacija Srbije vozom su doputovali u Tangšan, mesto udaljeno od Pekinga oko 180 kilometara, za nešto više od sat vremena, gde su ih na Železničkoj stanici u tom mestu dočekali zamenik guvernera provincije Hebei Vang Sjaodung i gradonačelnik Tangšana Ding Siufeng.

Vučić
Vučić / Izvor: Srbija Danas

Premijeru Srbije priređen je svečani doček u Hastil - Tangstil železari gde je obišao to postrojenje, a zatim je u Nanhu državnoj rezidenciji imao sastanak sa delegacijom Hebei provincije koju predvodi guverner Su Chin i Hestil grupe na čelu sa predsednikom te Grupe Ju Jongom.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

U njegovu čast guverner Su i predsednik Hestila Ju priredili su i svečani ručak. Provincija Hebei ima više od 72 miliona, a grad Tangšanu oko 1.700.000
stanovnika. Kineski Hestil od prošle godine preuzeo je Železaru Smederevo, a tada je najavljeno da će investirati najmanje 300 miliona evra i da će biti zadržano svih oko 5.000 radnika. Hestil je u 2016. godini već uložio 120 miliona dolara u Železaru i očekuje u Smederevu proizvodnju od dva miliona tona u 2017. Predsednik Hestila Ju Jong je krajem 2016. najavio da će grupacija Hestil u Železaru Smederevo investirati još 120 miliona dolara u 2017. u obnovu i nabavku opreme i tehnologije, kao i da će ove godine ostvariti profit od 20 miliona evra.

Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona, a prihodi Grupe u 2015. godini iznosili su 43,7 milijarde dolara.

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas bi, po planu posete, predvodeći delegaciju Srbije, trebalo da iz Pekinga doputuje u Tangšang gde će razgovarati sa čelnim ljudima provincije Hebei i obicći železaru Hestil - Tangstil Tangšan.

Premijer u Pekingu: Pet godina me ubeđuju, a gasa nema nigde osim u Rusiji!

VUČIĆ PORUČIO IZ PEKINGA: Neće biti Velike Albanije, građani da ne brinu!

Premijeru Srbije biće, kako je najavljeno, priređen svečani doček u Hestil - Tangstil železari gde je planiran obilazak tog postrojenja, a zatim će u Nanhu državnoj rezidenciji imati sastanke sa delegacijama Hebei provincije na čelu sa guvernerom Su Chinom i Hestil grupe na čelu sa predsednikom te Grupe Ju Jongom.

Provincija Hebei ima više od 72 miliona, a grad Tangšan oko 1.700.000 stanovnika.

Kineski Hestil od prošle godine preuzeo je Železaru Smederevo, a tada je najavljeno da će investirati najmanje 300 miliona evra i da će biti zadržano svih oko 5.000 radnika.

Peking, Sinhua, Južno more
Peking, Sinhua, Južno more / Izvor: Profimedia

Hestil je u 2016. godini već uložio 120 miliona dolara u Železaru i očekuje u Smederevu proizvodnju od dva miliona tona u 2017.

Predsednik Hestila Ju Jong je krajem 2016. najavio da će grupacija Hestil u Železaru Smederevo investirati još 120 miliona dolara u 2017. u obnovu i nabavku opreme i tehnologije, kao i da će ove godine ostvariti profit od 20 miliona evra.

Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona, a prihodi Grupe u 2015. godini iznosili su 43,7 milijarde dolara.

Nakon sastanka u Hebei provinciji premijer i delegacija Srbije se vraćaju u Peking, a Vučić će posetu Kini, tokom koje je učestvovao na Forumu "Pojas i put za međunarodnu saradnju", završiti bilateralnim susretima sa premijerom Li Kećiangom a zatim i predsednikom Kine Si Ðinpingom. 

 

 
 
Piše:
Tanjug
16.05.2017. 06:17 18:09