fbpx
Skip to main content
Trepča

"Trepča" GARANT OPSTANKA Srba na KiM

Foto: Profimedia
Rezerve dovoljne da omoguće eksploataciju za narednih 12 do 15 godina

Kombinat "Trepča" ima ogroman ekonomski značaj za Srbe na Kosovu i Metohiji jer od njega živi oko 2.500 porodica.

Za Prištinu je "Trepča" pre svega deo pokušaja da ostvari politički cilj – da sever Kosova i Metohije integriše u svoj sistem i preuzme kontrolu nad tom teritorijom. Generalni direktor kombinata Jovan Dimkić ističe da je "Trepča Sever" najznačajniji i najveći privredni subjekt na severu Kosova i Metohije u kojem su zaposleni Srbi.

- "Trepča" mnogo znači za naš narod i našu državu. Ona je pre svega ekonomski faktor, ali je i institucija koja je uvek bila spremna da se stavi i u odbranu državnih interesa - naveo je Dimkić.

On navodi da Priština nema nikakvih ekonomskih motiva za sve aktivnosti koje sprovodi "Trepča" i dodaje da su kod Albanaca u pitanju izrazito politički ciljevi.

Trepča
"Trepča" prehranjuje oko 2.500 porodica na severu KiM
Foto: Profimedia

- To se vidi i kroz izjavu koju je dao njihov premijer prilikom posete "Trepči Jug" odnosno rudniku u Starom Trgu. Tada je rekao da će kroz integraciju "Trepče Sever" i implementacijom zakona o "Trepči" integrisati ceo sever u Kosovo i Metohiju - objasnio je Dimkić.

Krajem 2016. godine Priština je usvojila zakon prema kojem rudnik "Trepča" prelazi u njeno većinsko vlasništvo, a nedavno je formirana i radna grupa za procenu imovine rudarskog kombinata "Trepča" u kojoj nema Srba. Dimkić je podsetio da je Vlada Srbije dan nakon toga proglasila taj zakon pravno ništavnim.

Trepča
Zaposleni rade na principu rotacije
Foto: Profimedia

- Normalno je da zabrinjava namera Prištine da preko noći, pravnim nasiljem, proglasi za svoju imovinu ono što nije njena imovina i što ne može biti. U stvari, radi se o tome da Priština već duži niz godina pokušava da kroz "Trepču" i druga državna i društvena preduzeća sprovede svoje političke ciljeve - naveo je Dimkić.

Dodao je da su i zaposleni u "Trepči" i državni organi, ali i kompletan srpski narod na KiM, jedinstveni u tome da se ne prihvati takvo rešenje.

Oko 2.400 radnika u "Trepči Sever"

U "Trepči Sever" do decembra prošle godine radilo je 3.000 zaposlenih, a onda je oko 560 radnika prihvatilo program Vlade Srbije i uzelo otpremnine. U ovom trenutku zaposleno je oko 2.400 ljudi, a radi se prema modelu koji je menadžment postigao još 2000. godine u dogovoru sa sindikatom – da rade samo oni koji realno treba da budu zaposleni u datom momentu.

- To je oko 1.200 radnika, a ostali se nalaze na rotaciji, odnosno na mesečnom principu izmenjujemo radnu snagu svuda tamo gde je moguće. Imamo od restartovanja proizvodnje 2005. godine finansijski samoodrživu proizvodnju i možemo reći da ovaj deo ljudi koji radi i drugi koji se nalazi na stipendijama, jer kompanija izdvaja 50 evra mesečno za njih, žive od svog rada - rekao je Dimkić.

Proizvodnja se kreće na godišnjem nivou od oko 20 miliona dolara.

Grube procene su da je oko 70 odsto kapaciteta celog kombinata ostalo na jugu Kosova, a da se 30 odsto nalazi na severu.

- Deo tih kapaciteta, koji se nalaze na jugu su već privatizovani, ali glavne delatnosti rudarstvo, metalurgija i prateće delatnosti, nisu. Vrednost "Trepče" je pre svega u utvrđenim rudnim rezervama i pravu na eksploataciju istih i te cifre se ne kreću na nivou onih koje su objavljuju povremeno u medijima, naročito u albanskim medijima, gde se procenjuje 85 milijardi dolara i više, što je apsolutno prenaduvano - ukazao je Dimkić.

Prema njegovim rečima, realne vrednosti metala koji se nalazi u zemlji su mnogo manje, 40 do 50 puta, a ni to ne predstavlja realnu vrednost, jer bi posle toga trebalo odbiti i troškove eksploatacije, transporta...

- Tako da je realna vrednost mnogostruko manja. Ali, činjenica je da "Trepča" ima izuzetno veliki potencijal, da se može još više razviti i unaprediti postojeću proizvodnju, ali nikako u okvirima koji se prenaduvavaju zbog političkih motivisanih ciljeva - naveo je direktor kombinata.

On je rekao da postoji realno utvrđenih tri miliona tona rezerve, što nisu rezerve velikog obima, ali su dovoljne da omoguće eksploataciju za narednih 12 do 15 godina.

Dodao je i da se dosta zaostaje za geološkim istraživanjima tokom svih ovih godina i to zahvaljujući svim okolnostima pod kojima posluju na teritoriji KiM.

- Moraćemo u narednom periodu da pojačamo aktivnosti na planu geoloških istraživanja. Sigurno je da ima još neotkrivenih depozita i imamo ozbiljne indicije u tom smislu - istakao je Dimkić.

Za privatizaciju "Trepče" ima i dosta potencijalnih investitora. Nekoliko kompanija izrazilo je namere i u pismenoj formi. Dimkić je podsetio da su 2010. godine sklopili i preliminaran sporazum o poslovno tehničkoj saradnji sa američkom kompanijom i da su dogovoreni i projekti u iznosu od 200 miliona evra. Međutim, zbog političkog ambijenta na KiM, odustalo se od tog projekta.

Dimkić kaže da investitori na Kosovu i Metohiji još nemaju pogodan teren za dolazak jer nemaju regulisan pravni ambijent.

- Poznato je da tamo gde nemamo definisan pravni sistem, ma kakav on bio, investitori ne žele da dođu. To je kočnica za strane investitore, a siguran sam na osnovu razgovora koje smo imali u prethodnom periodu da bi potencijalnih investitora bilo - zaključio je Dimkić.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd