fbpx
Skip to main content
Kancelarija

Dva posla koja su propala u Srbiji: Izbrisano skoro 500 takvih firmi od početka godine

Foto: Profimedia/ilustracija
Najveći broj preduzetnika odlučivao se radije za prijavljivanje privremenog prekida obavljanja delatnosti, nego za zatvaranje

U Srbiji je trenutno registrovano 405.963 aktivnih privrednih subjekata, a njihov broj je povećan za 15.077 u odnosu na kraj 2019. godine, saopštila je Agencija za privredne registre. Za poslednjih deset godina broj aktivnih privrednih subjekata povećan je za 73.531 subjekta.

Kako do povišice? Otkriveno kako se treba ponašati prilikom razgovora o plati

Kako do povišice? Otkriveno kako se treba ponašati prilikom razgovora o plati

Koliko dugo možete bez PLATE, ako ostanete BEZ POSLA: Evo u kojoj zemlji vlada najveća NEIZVESNOST

Koliko dugo možete bez PLATE, ako ostanete BEZ POSLA: Evo u kojoj zemlji vlada najveća NEIZVESNOST

BANKARSKI DIV IZ SAD-a VRAĆA LJUDE U KANCELARIJE: Rad od kuće ih je previše opustio?

BANKARSKI DIV IZ SAD-a VRAĆA LJUDE U KANCELARIJE: Rad od kuće ih je previše opustio?

Istovremeno, podaci pokazuju da je iz Registra privrednih subjekata od početka godine izbrisano 16.660 privrednih subjekata, dok je u istom periodu prošle godine izbrisano 40.516 subjekata.

Za osam meseci ove godine izbrisano je 2.450 privrednih društava, a u istom periodu 2019. godine izbrisano je 25.402 društva, od kojih je oko 23.000 društava izbisano po službenoj dužnosti, nakon sprovedenog postupka prinudne likvidacije, najčešće zbog nepodnošenja finansijskih izveštaja.

Iz Registra privrednih subjekata je za osam meseci izbrisano 14.210 preduzetnika, ili za 6,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Najveći broj preduzetnika, kojima su u ovoj godini bili otežani uslovi za obavljanje delatnosti, odlučivao se radije za prijavljivanje privremenog prekida obavljanja delatnosti, nego za zatvaranje, jer su time ostvarili pravo na pomoć države, a smanjili troškove poslovanja i otpuštanja radnika.

U periodu od početka januara do kraja avgusta, privremeni prekid obavljanja delatnosti je prijavljen u 29.438 slučajeva, dok je u 12.373 slučaja prijavljen nastavak obavljanja delatnosti.

Najviše privrednih subjekata (2.789 subjekata) obrisano je u januaru, a najmanje (386) u aprilu. U avgustu je iz Registra privrednih subjekata izbrisano 426 društava i 1.960 preduzetnika.

Najviše privrednih društava, koja su se izbrisala iz registra, bila su registrovana za delatnost nespecijalizovane trgovine na veliko (279) i konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem (141).

Među obrisanim preduzetnicima, najviše je bilo registrovanih za delatnost računarsko programiranje (1.185), restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata (830), za konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem (629), taksi prevoz (624), za usluge pripremanja i posluživanja pića (568), za trgovinu na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom (521).

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd