Skip to main content
Zgrada

TRŽIŠTE NEKRETNINA U PORASTU: Stambenih kredita duplo više

Foto: Profimedia/ilustracija
Nakon kraha finansijskog tržišta u svetu 2008. koji nije zaobišao ni Srbiju, u zemlji se godinama ipak gradi sve više stanova, a vrednost stambenih kredita je u protekle četiri godine više nego udvostručena

U Narodnoj banci Srbije kažu da je u poslednje dve godine primetan oporavak tržišta nepokretnosti i da je za jedanaest meseci prošle godine odobrena 71,1 milijarda dinara stambenih kredita, dok je ta cifra u 2014. godini iznosila 32,3 milijarde.

PROFITIRAJU NA NAŠOJ MUCI: Makedonija povećala izvoz na Kosovo za 41 odsto

O pozitivnim tendencijama na tržištu nepokretnosti govori podatak da je iznos novoodobrenih stambenih kredita u 2017. godini (80,6 milijardi dinara) bio za više od 45 odsto veći nego tokom 2016. 

To je, kažu u NBS, najviši rast od 2011. godine, kada je na snazi bio program subvencionisanog stambenog kreditiranja. 

NBS
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

LEPE VESTI: Svetska banka zadovoljna saradnjom sa Srbijom

Cena kvadrata novih stanova, prema proceni stručnjaka, raste po stopi koja se kreće od tri do pet procenata godišnje za novogradnju, što je,međutim, i do deset puta niže od brojki kojima se spekuliše proteklih meseci u javnosti.

Podaci kažu da se do krize svetskog kapitala, koja se suprotno izjavama tadašnjih zvaničnika u Srbiji prelila i kod nas, godišnje prodavalo od 18 do 20 hiljada stanova.

Podaci kažu da je na tržište nekretnina u Srbiji 2017. godine plasirano 14 hiljada novih stanova.

Dogovor o gasu sa Rusijom od PRESUDNOG značaja za razvoj Srbije, Vučić objasnio ZAŠTO

Stručnjak za nekretnine Goran Živković kaže da cena stare gradnje samo na određenim lokacijama beleži rast od dva do tri odsto godišnje, dok inače, ovaj tip kvadrata miruje.

To su pre svega lokacije u čijoj blizini su se izgradili šoping centri ili ekskluzivni objekti.

- Mora se praviti razlika između stare i nove gradenje i ne sme se generalizovati. Od 2015. godine, starogradnja uglavnom miruje. Dolazi do pomeranja cena dva, tri posto - kaže Živković.

Zgrada
Foto: Profimedia/ilustracija

Imaćemo NAJBRŽU prugu, 200 NA SAT!

Podaci Zavoda za statistiku govore da je u prvom polugodištu prošle godine cena novogradnje povećana za 7,7 procenata u odnosu na drugo polugodište 2017, ali se u taj procenat uračunava i kretanje kursa.

Kada je reč o izgradnji, u Beogadu je, kaže Živković, pre krize "proizvođeno" sedam do osam hiljada stanova svake godine.

U 2017. ta cifra je bila oko 4.500 novih stanova, što je rast od 20 procenata u odnosu na godinu ranije, ali i dalje nije blizu cifri od oko osam hiljada koliko je na tržiste izlazilo pre finansijske krize. 

Brnabić OTKRILA koliko investicija očekuje Srbija u 2019. godini

Živković smatra da je to pokazatelj da se tržište nekretnina u Srbiji najzad "izbalansiralo" i da se gradi onoliko koliko tržište zahteva.

Kao primer povećane gradnje izdvaja, očekivano, kaže, glavni grad Srbije, u kojem je skok u 2017. godini iznosio 41 procenat u odnosu na godinu ranije.

Tržište AUTOMOBILA okreće novi list: Slede DRASTIČNE PROMENE u CENI!

Smatra takođe da Srbiji nedostaju tržni centri i da je tržište "gladno" objekata ovog tipa.

Na 1.000 stanovnika u Beogradu, navodi, "prostire se" 208 kvadrata tržnih centara, dok je u srednjoj i istočnoj Evropi ta cifra 500 kvadrata na hiljadu stanovnika.

Ovo su SVE PREDNOSTI studiranja online

Procenjuje i da će Beograd do 2020. godine doći do brojke od 315 kvadrata tržnih centara na hiljadu stanovnika.

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd