fbpx
Skip to main content
Maline

Tuča zbog malina u Arilju: Nikako da se postigne dogovor proizvođača i hladnjačara

Foto: Profimedia
Među današnjim proizvođačima koji su prisustvovali protestu bilo je malinara iz Užica i Bajine Bašte koji su došli kako bi pružili podršku

U Arilju je oko podne počeo protest predstavnika malinara, a na inače mirnom skupu u jednom trenutku došlo je do incidenta kada je između proizvođača maline i pojedinih otkupljivača izbila tuča, pa je reagovala i policija.

DA LI ĆE OVO BITI SPAS ZA MALINARE? Francuzi ponudili NAJVIŠU otkupnu CENU!

Boranija nikad skuplja, kajsije nikad jeftinije: Evo kakve CENE pijačari Srbije najavljuju za jul!

Do tuče je došlo tokom obraćanja predsednika Asocijacije malinara Dobrivoja Radovića koji se okupljenima obratio simblično sa prikolice kamiona.

Radović je rekao da je u Arilju problem potpisivanja ugovora sa hladnjačarima i da malinare neće pretvoriti u političare, kao i da očekuje od predsednika države da reši problem.

- Očekujemo cenu od 1,83 evra. Mačva je danas prodavala malinu po ceni od 120 dinara. Ako se ne bude postigao dogovor do 3. juna, da cena maline bude 1,83 evra, 7. jula biće sve blokirano u Srbiji, rekao je Radojević. 

Među današnjim proizvođačima koji su prisustvovali protestu bilo je malinara iz Užica i Bajine Bašte koji su došli kako bi pružili podršku.

Predstavnici malinara su sa improvizovane bine podsetili su da je Srbija izvezla 90.000 tona maline prošle godine, a uvezla malinu iz 25 država.

maline
Foto: Profimedia

Inače, prosečna cena maline prošle godine je bila 313 dinara.

Do sada su se na bini govorili brojni proizvođači iz okoline Arilja, Ivanjice, među njima je bila i jedna žena iz Užica koja je istakla da će napustiti Srbiju i otići za Rusiju, jer ovde ne vidi bolji život.

Predsednik ariljskog udruženja "Vilamet Spas", Dragan Bogdanović, istakao je da malinari traže podršku države i da će se za svoja prava boriti i narednih dana. Malinar iz Požege, Aco Ðerić, rekao je da mladi neće više ući u maline.

Očekivanje svih zajedno je da vlast pomogne.

Ako se danas ne postigne dogovor oko cene crvenog zlata, 7. jula će biti nastavak protesta koji će, kako najavljuju biti više od mirne šetnje.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
3 Beograd