fbpx
Skip to main content
Plaža

TURISTIČKE AGENCIJE OD DANAS DIŽU CENE: Aranžmani će biti skuplji, ali postoji CAKA KAKO DA PROĐETE JEFTINIJE!

Foto: Profimedia/ilustracija
Procena je da će aranžmani u proseku biti skuplji za oko 10 evra, ali ne i oni koji su ranije uplaćeni

Turističke aranžmane iz Srbije za inostranstvo od 30. jula agencije će naplaćivati isključivo po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije (NBS), kako je propisano novousvojenim Zakonom o trgovini.

To znači da je turističkim agencijama od danas zabranjeno da usluge naplaćuje po višem kursu dinara od onog koji propisuje NBS, a što je do sada bilo uobičajeno. U turističkim agencijama objašnjavaju da su primorani da povećaju cene aranžmana.

- Moramo da plaćamo partneru u inostranstvu preko banke u evrima. Nama banke računaju zvaničan kurs i apsolutno ih ne zanima srednji kurs NBS, nego ih interesuje tržišni prodajni kurs. Prema tome, nama će banka i dalje naplaćivati prodajni kurs, a mi ćemo morati strankama da naplaćujemo po srednjem kursu. Tako da je svaka agencija u Srbiji, koja radi sa inostranstvom, sada u minusu od dva do tri odsto po aranžmanu. Recimo, prodajni je 120,3, a srednji 117,7 što je oko 2,5 odsto razlika u ceni - objašnjavaju u jednoj turističkoj agenciji u Beogradu.

POSKUPELA PUTARINA! DETALJNO o novim cenama na naplatnim rampama u Srbiji!

POSKUPELA PUTARINA! DETALJNO o novim cenama na naplatnim rampama u Srbiji!

Nešto čudno se dešava sa litijumom u svetu, a evo zašto je to jedna od najvažnijih vesti za Srbiju

Nešto čudno se dešava sa litijumom u svetu, a evo zašto je to jedna od najvažnijih vesti za Srbiju

Država daje TRI MILIONA DINARA: Evo koji su uslovi da baš vi dobijete novac!

Država daje TRI MILIONA DINARA: Evo koji su uslovi da baš vi dobijete novac!

To dovodi do toga da će agencije da povećaju cene, kao što su mnoge već najavile.

- Agencije kojima ide slabije prodaja će iskoristiti ovu situaciju i neće povećati cenu aranžama. Oni će svesno ostati bez oko tri odsto zarade ne bi li primaljivije bile cene za turiste. Ali, većina agencija već diže cene za dva do pet odsto, u zavisnosti od aranžmana da bi nadomestili manjak u koji smo dovedeni odlukom Vlade usred sezone. Napominjem da je sezona u punom jeku - kažu u agenciji.

Tvrde da sada moraju da zaposle veliki broj ljudi koji će raditi na promeni cena, moraće da štampaju nove cenovnike, da obezbede nove obračune, a to sve košta.

- Da se ovo barem desilo u septembru ili kada prođe letnja sezona, bilo bi mnogo jednostavnije, a ne sada kada je najveća gužva - nezadovoljni su u agencijama.

Plaža
Foto: Profimedia/ilustracija

Procena je da će aranžmani zbog toga u proseku biti skuplji za oko 10 evra, ali ne i oni koji su ranije uplaćeni. Cena zakupljenog smeštaja do 29. jula ne podleže izmenama. 

- Ako je aranžman 500 evra, a danas je kurs jedne poslovne banke 120,6 to je 60.300 dinara. Dok je srednji kurs NBS danas 117,78, a to je 58.890 dinara. Ako neko ne plaća u celosti, nego 30 odsto od 500 evra to je 150 evra ili 18.090 dinara ako još danas uplati. Recimo, da je po kursu NBS bilo bi 17.667 dinara. Druge dve rate bi bile 42.000 dinara, a ovako će biti 41.000. Gubitak za agenciju je uvek 1.000 do 2.000 dinara - objašnjava jedna turistička radnica.

turisti
Foto: Profimedia

Veruje da će mnogi aranžmani već od danas biti skuplji.

- Imamo u ponudi agencije iz Beograda letovanje u Hurgadi, devet noćenja 399 evra. Verujem da će isti aranžman biti skuplji od 400 evra. Videćemo - kaže sagovornica.

Ali, pošto će većina aranžmana biti skuplja, klijenti su, kao i u agencijama, nezadovoljni.

ŠLJIVA REKORDNO RODILA: Plod lomi grane, a voćari strepe zbog cene!

ŠLJIVA REKORDNO RODILA: Plod lomi grane, a voćari strepe zbog cene!

BRŽE DO MORA OD 18. AVGUSTA: Najavljeno otvaranje novog dela auto-puta!

BRŽE DO MORA OD 18. AVGUSTA: Najavljeno otvaranje novog dela auto-puta!

SVE JE PAPRENO SKUPO: OVO JE definitivno najskuplja zemlja u Evropi!

SVE JE PAPRENO SKUPO: OVO JE definitivno najskuplja zemlja u Evropi!

- Jedini koji gube su putnici. Agencije će povećati cene i nadoknaditi ono što gube novim zakonom, a klijenti su ti koji će osetiti sve po džepu. Čak i agencije koje sada ne budu podigle cene uradiće to uskoro - zaključuje Subotičanka koja je uplatila letovanje u Grčkoj od 39.195 dinara, a od danas će isti aranžman biti 38.252 dinara ukoliko agencija sa 325 evra ne poveća cenu.

Novo rešenje za naplatu aranžmana za inostranstvo je prihvaćeno tokom izrade predloga zakona, a predlog je dala NBS u čijem saopštenju se navodi da će na ovaj način biti rešeno dugogodišnje pitanje naplate turističkih aranžmana po prodajnim kursevima banaka za devize ili efektivni strani novac.

Zakon je usvojen sa ciljem da cene aranžmana postanu u potpunosti uporedive i predvidljive jer neće zavisiti od dnevnog prodajnog kursa banaka.

BONUS VIDEO: STARI NAZIVI SRPSKIH GRADOVA: Jeste li nekada bili u Paležu ili Gurgusovcu? Verovatno jeste, a da to i ne znate (VIDEO)

 

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Istina's picture

Istina

Ko je ranije uplatio racunali su mu visi kurs tako da je sve to isto.

1 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
12 Beograd