Skip to main content
Rijad

U dve države PRVI PUT uveden PDV!

Foto: Profimedia
Porez od pet posto primjenjivaće se na većinu roba

Porez na dodatu vrednost (PDV) prvi put je uveden u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Porez od pet posto primjenjivaće se na većinu roba i usluga u tim zemljama.

Ove zalivske zemlje dugo su privlačile strane radnike obećanjima o "životu bez poreza", ali su tamošnje vlade želele povećati prihode u vreme snižavanja cena nafte. PDV je u ovim dvema zemljama uveden od 1. januara 2018. godine, a Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar će to učiniti do 2019.

U UAE procenjuju da će u toku prve godine prihodi od PDV-a biti oko 12 milijardi dirhama, ili 3,3 milijarde dolara.

Saudijska Arabija
Saudijska Arabija
Foto: Profimedia

Oporezivaće se benzin, dizel, odeća, komunalne usluge i hotelske sobe, dok će poreza biti oslobođene medicinske i finansijske usluge te javni prevoz.

U Saudijskoj Arabiji više od 90 odsto budžetskih prihoda dolazi iz naftne industrije, dok je u UAE taj udeo oko 80 posto. Obe zemlje već su preduzele korake za povećanje prihoda državne kase.

U Saudijskoj Arabiji to uključuje porez na duvan i bezalkoholna pića, kao i smanjenje nekih subvencija lokalnom stanovništvu, dok su u UAE poskupele putarine i uvedena turistička taksa.

Ipak, ne postoje planovi za uvođenje poreza na dohodak pa većina stanovnika i dalje plaća 0 odsto poreza na svoju zaradu.

Usled finansijske krize i smanjenja cene nafte arapske države se nadaju da će uvođenjem PDV-a pomoći svojim ekonomijama, ali i građanima da što manje zavise od nafte i gasa.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd