fbpx
Skip to main content
umor

U NEKIM ZEMLJAMA ŽENE IMAJU DODATNE SLOBODNE DANE SVAKOG MESECA: One ih retko koriste, a kažu i iz kog razloga

Foto: Profimedia
To nije samo odluka kompanija, već je donet zakon

U istočnjačkim kulturama se, izgleda, više poštuje pravo žene na odmor, kada dođu "oni dani" u mesecu. To barem potvrđuje podatak da firme u Japanu, Kini, Indiji, Južnoj Koreji - masovno dozvoljavaju ženama da odsustvuju s posla u danima menstruacije.

Želite da pokrenete sopstveni posao u Srbiji? Ovih osam saveta vam mogu pomoći u tome

Želite da pokrenete sopstveni posao u Srbiji? Ovih osam saveta vam mogu pomoći u tome

Prvi put u osam godina: Amerčki dolar izgubio od evra, da li će nastaviti da pada?

Prvi put u osam godina: Amerčki dolar izgubio od evra, da li će nastaviti da pada?

MOŽE LI BITKOIN DA ZAMENI ZLATO: Cena kriptovalute raste, a evo šta kažu analitičari

MOŽE LI BITKOIN DA ZAMENI ZLATO: Cena kriptovalute raste, a evo šta kažu analitičari

To nije samo odluka kompanija, već je donet zakon, ali žene to pravo ne koriste tako često. Naime, jedna Japanka kaže da za 20 godina rada nikada nije odsustvovala s posla zbog menstruacije, jer one nisu bolne u njenom slučaju. Ipak, činjenica je da neke žene veoma teško podnose taj period.

U Japanu žene po zakonu imaju ovo pravo duže od 70 godina, a u Južnoj Koreji ono je usvojeno 1953. Primenjuje se sve više i u Kini i Indiji, mada ga žene ne koriste koliko bi trebalo najviše iz ovog razloga: ne žele da svi znaju kada imaju menstruaciju niti da ih neko smatra inferiornijima zbog toga, u odnosu na muškarce.

Ali, s druge strane, tamo gde se otvorenije priča o ovome, i generalno o intimi - ne postoji ovo pravo. Žene u SAD i Evropi, dakle, na Zapadu, nemaju mogućnost da slobodno odsustvuju s posla zbog menstruacije. Verovatno bi u tom slučaju morale da uzmu dan od odmora ili bolovanje.

Zanimljivo je i ovo, u nekim razvijenijim zemljama gde je uvedeno pravo na slobodne dane zbog menstruacije, feministkinje se protive tome. Smatraju da je to "korak unazad" u borbi za ženska prava, generalno, i na radnom mestu.

korona u Kini
Foto: Profimedia

Tokom 1965. u Japanu je čak 26 odsto žena uzimalo slobodne dane na račun menstruacije, ali je taj broj počeo da opada s godinama. Naime, vlada te zemlje je 2017. ustanovila da je samo 0,9 odsto žena odsustvovalo s posla iz navedenog razloga.

U Južnoj Koreji je slika malo bolja, ali je takođe primetan pad. Tokom 2013. s posla je zbog menstruacije izostalo 23,6 odsto žena, a četiri godine kasnije - 19,7 odsto njih. Jedan od razloga za to je što mnoge kompanije nisu u obavezi da vam plate to odsustvo, odnosno ono je uglavnom neplaćeno, mada su razlozi za izbegavanje koriščenja ovog prava - više kulturološke prirode.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
1 Beograd