Skip to main content
Penzioneri

U novembru počinje isplata UVEĆANIH PENZIJA

Foto: Profimedia/ilustracija
Nacrt Zakona predviđa velike promene

Zakon o privremenom umanjenu penzija biće ukinut zaključno sa isplatom septembarskih primanja za najstarije nakon čega će se ponovo isplaćivati zakonske penzije!

Nov nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO takođe predviđa izmene obračuna penzija za poslednju godinu radnog staža. I to tako što građani koji odu u penziju početkom godine neće više morati da čekaju tri meseca da zvanična statistika izađe s podacima o prosečnoj godišnjoj zaradi. Ubuduće će se izračunavati tako što će se prosečna mesečna primanja za januar pomnožiti sa 12.

Penzioneru kome se ne mogu utvrditi godišnji lični koeficijenti ni za jednu kalendarsku godinu - godišnji lični koeficijent iznosiće jedan. Istovremeno, onom ko nema utvrđen staž osiguranja za celu kalendarsku godinu, godišnji lični koeficijent utvrđivaće se srazmerno stažu osiguranja navršenom u toj kalendarskoj godini.

šahisti na Kalemegdanu
Penzije smanjene 2014. godine
Foto: Profimedia

Nacrt predviđa drugačiji obračun prevremene starosne penzije kod radnika sa beneficiranim radnim stažom koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjene visine penzije.

Ukoliko neko ko je imao beneficiju tokom radnog veka i ostvario 40 godina radnog staža i ima 54 godine, a treba mu 56 da bi po zakonu otišao u starosnu penziju, penali će mu se obračunavati samo dve godine, dok ne ispuni zakonski uslov za punu starosnu penziju.

Granica se može maksimalno snižavati do 50 godina života za osiguranike koji rade ili su radili na poslovima sa maksimalnim stepenom uvećanja staža osiguranja.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
najniza penzija  u srbiji?????????'s picture

najniza penzija u srbiji?????????

molim vas ima li podataka kolika je najniza penzija u srbiji nakon povecanja? do sada je bila 14 300 din? ko zna taj podatak

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pljuskovi slabog intenziteta
20 Beograd