Skip to main content
penzioneri

U pripremi PLAN za radnike propalih firmi starijih od 50 godina: Do uslova za penziju sabiranjem staža i godina

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Traži se rešenje

Država razmatra najbolji model za odlazak u penziju građana koji imaju više od 50 godina, a ostali su bez posla i nemaju dovoljno radnog staža da ispune zakonski uslov za penzionisanje.

Radi se mahom o građanima koji su radili u propalim firmama i ostali na ulici.Većina njih je već godinama na birou ili povremeno radi neke poslove.

- Za ljude koji imaju blizu 50 ili više godina veoma je teško da nađu posao, bez obzira na radno iskustvo. Upravo zbog toga država pokušava da nađe način kako d a ih penzioniše – kaže izvor upoznat sa planom države.

Penzioneri
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema njegovim rečima, ideja je da se u takvim slučajevima sabiraju godine staža i godine starosti.

- Tako će, na primer, neko sa 53 godine starosti i smao 12 godina staža u zbiru imati 65 i tako steći uslov za penziju. Još se traži pravi model, odnosno formula po kojoj bi se to obračunavalo. Dakle, razmatra se koliki bi trebalo da bude minimum godina starosti, a koliki za staž – navodi sagovornik i dodaje da se proračunom bavi Ministarstvo finansija.

Kako objašnjava, ovo je na neki način eksperimentalni projekat i tek će se videti koliko bi se ljudi prijavilo i kako bi se pokazao u praksi.

Za profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodraga Savića ovo nije loša ideja. On naglašava da se određeni broj ljudi, sticajem prilika, našao u poziciji da je ostao bez posla.

- To se nije desilo njihovom krivicom već činjenjem ili nečinjenjem države. Oni su se našli u propalim preduzećima, a predugo je da čekaju 65 godina da bi ostvarili pravo na penziju. U tom smislu treba tražiti kompromisno rešenje. Ono će svakako biti između toga da se ne optereti previše penzioni fond, a sa druge strane da im obezbedi koliku-toliku penziju – navodi Savić.

Mladi, OVO je najplaćeniji SEZONSKI posao u SRBIJI: Dnevnica ČAK 2000 dinara

Kako kaže, to bi bila više neka socijalna kategorija penzionera, s tim da ovim ljudima treba ostaviti mogućnost i da dopunski zarađuju.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
23 Beograd