Skip to main content
ljudi na ulicama Beograda

U Srbiji ne morate u banku po kredit: To možete dobiti i u firmi, a evo u čemu je caka

Foto: Srbija Danas
Neverovatna pogodnost

Pojedine firme uvele su olakšicu svojim zaposlenima kada su uvele davanje nešto nalik namenskim kreditima, čime njihovi zaposleni mogu da plate nabavku ogreva, zimnice, udžbenika ili uređenje stana.

Lepa vest za PENZIONERE: Od januara 2018. penzije VEĆE nego pre mera 2014.

Ove zemlje nude ODLIČNE uslove radnicima iz Srbije: U pojedinim možete naći više poslova odjednom, a evo u čemu je caka

Mišljenja o ovom potezu su podeljena. Jedni smatraju da je to moguće ukoliko je internim aktima predviđena takva mogućnost za sve zaposlene i takav vid pogodnosti ne smatraju benefitom jer zaposleni vraća u dogovorenom roku ukupan iznos datog zajma, drugima to predstavlja činjenje, odnosno pružanje pogodnosti zaposlenom, koje kao takvo predstavlja primanje zaposlenog iz člana 14. Zakona koje ima poreski tretman zarade.

Zakon o radu propisuje da opštim aktom i ugovorom o radu mogu da se utvrde veća prava i povoljniji uslovi rada od prava i uslova utvrđenih zakonom, kao i druga prava koja nisu utvrđena zakonom, te da postoji mogućnost da poslodavac zaposlenom odobri zajam ako je to utvrdio opštim aktom (kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu) ili ugovorom o radu.

šalter banke
Foto: Profimedia/ilustracija

U skladu sa Zakonom o radu, poslodavac može zaposlenom da odobri zajam (bez obzira na vrstu i namenu zajma) samo ako je takvu mogućnost utvrdio opštim aktom ili ugovorom o radu. Nijednim propisom nije utvrđeno koju vrstu zajma i za koje namene poslodavac može da odobri zaposlenom, pa je potrebno da se opštim aktom ili ugovorom o radu utvrdi i vrsta i namena zajma.

Takođe, poslodavac može opštim aktom da samo utvrdi mogućnost odobravanja zajma, bez određene namene, i da zajam odobrava prema potrebi zaposlenih. Ako se zajam obustavlja iz zarade zaposlenog, poslodavac treba da pribavi izjavu zaposlenog da je saglasan da mu se zajam obustavlja iz zarade. Ova klauzula bi trebalo da bude sastavni deo ugovora sa zaposlenim o odobravanju zajma ili drugog akta na osnovu kojeg se isplaćuje zajam.

Odlične vesti za NEZAPOSLENE: Evo kako da zaradite BOGATSTVO! Ovo ima SVAKA kuća u Srbiji! (FOTO)

Ovo su potvrdili u Sektoru za rad i zapošljavanje Ministarstva rada gde su istakli da poslodavac ne može da odobri zajam dok to ne uredi opštim aktom, odnosno ugovorom o radu.

Poslodavac u opštem aktu, odnosno ugovoru o radu mora da uredi:

- slučajeve u kojima zaposlenima može da se odobri zajam;

posao
Foto: Profimedia

- organ nadležan za donošenje odluke o odobravanju zajma. Odluku može da donese upravni odbor ili direktor;

- visinu zajma, tj. najveći iznos koji se može odobriti;

- početak vraćanja zajma i rokove u kojima se vraća, kao i rok do koga se zajam mora u celosti vratiti;

Vlada Srbije deli bespovratna sredstva: Po 100.000 dinara, a OVO je USLOV!

- prava poslodavca da zaradu zaposlenog prilikom isplate može da umanji za ratu zajma koju je zaposleni dužan da vrati u određenom roku. O ovome mora da ima pismenu saglasnost zaposlenog (član 123. Zakona o radu). To može da bude samo izjava zaposlenog ili ugovor zaključen sa svakim zaposlenim kojim se uređuju uslovi odobravanja i vraćanja zajma;

- obavezu vraćanja zajma

Inače, odobreni zajam nema karakter zarade, ali kako dalje ističu u nadležnom ministarstvu, u vezi navedenog pitanja (pre svega kad su korisnici javnih sredstava u pitanju), potrebno je pribaviti mišljenje Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije u smislu propisa koji su u njihovoj nadležnosti (Zakon o budžetskom sistemu, Zakon o javnom dugu, Zakon o finansijskom lizingu, Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći, Zakon o bankama i dr).

Dinarska štednja u Srbiji od 2012. godine USTOSTRUČENA!

U Poreskoj ne postoje nikakvi posebni, niti dodatni porezi za firme koje kreditiraju svoje zaposlene.

U slučaju da poslodavac u toku otplate zajma donese odluku o otpisu zajma ili bez odluke prestane da iz zarade obustavlja rate zajma, tada se primenjuju odredbe člana 14. Stav 1. Zakona o porezu na dohodak građana, prema kome se zaradom u smislu zakona smatra i opraštanje duga.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
30 Beograd