fbpx
Skip to main content
Sirogojno, Zlatibor

U SRBIJI VLADA POMAMA ZA VIKENDICAMA: Spremni da izdvoje ogromnu svotu novca, najskuplja bila TRI MILIONA EVRA

Foto: Profimedia
Najskuplja vikendica u 2020. je prodata na Kosmajskom vencu.

U Srbiji i dalje vlada prava jagma za vikendicama.

Najnoviji izveštaj RGZ pokazuje da je tražnja bila veća i do 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, a da su najskuplje kuće za odmor kupovane na Zlatiboru.

MOŽE LI SE OVE GODINE NA MORE: Hoće li turistima biti vraćen novac ukoliko aranžmani propadnu i ove godine?

MOŽE LI SE OVE GODINE NA MORE: Hoće li turistima biti vraćen novac ukoliko aranžmani propadnu i ove godine?

BAJDEN SPAS AMERIČKE EKONOMIJE? Rekordni rast deonica na Njojorškoj berzi nakon inauguracije

BAJDEN SPAS AMERIČKE EKONOMIJE? Rekordni rast deonica na Njojorškoj berzi nakon inauguracije

PLAŽE ŽUDE ZA SRPSKIM PLIVAČIMA - SVE ĆE DOĆI NA SVOJE: Poznato kada će građani Srbije moći u Grčku!

PLAŽE ŽUDE ZA SRPSKIM PLIVAČIMA - SVE ĆE DOĆI NA SVOJE: Poznato kada će građani Srbije moći u Grčku!

Velika tražnja za vikendicama u Srbiji, do koje je došlo u proleće 2020. kada je nastupio prvi talas pandemije korona virusa, krajem prošle godine donekle se smanjila. Ipak, u odnosu na četvrto tromesečje 2019. godine promet vikendica bio je znatno veći, čak za 42,1 odsto.

Tako je krajem prošle godine najsuplji prodat kompleks bio u Sopotu, na Kosmajskom vencu, koji je dostigao cenu od 3 miliona evra. Ovaj kompleks sačinjavaju dve vikendice, tri pomoćne zgrade, bazen i 4 parcele.

Sledeće tri najvrednije vikendice prodate su na Zlatiboru, u opštini Čajetina, i to po cenama od 315.570 evra, 250.000 i 155.000 evra.

Od oktobra do decembra 2020. godine prodato 368 vikendica, dok je u istom kvartalu prošle godine kupce našlo 259 objekata.

Tornik
Foto: Profimedia/ilustracija

U trećem kvartalu 2020. bio je najveći promet u protekle dve godine, kada je sklopljeno 522 ugovora za kupovinu vikendica širom Srbije.

Najviše vikendica u četvrtom tromesečju 2020. prodato je u Beogradu - njih 50, dok je u Novom Sadu ovu vrstu objekata pazarilo 18 kupaca.

Podsetimo, u trećem kvartalu 2020. godine prodaja vikendica je i više nego duplirana u odnosu na isti period lane.

Za ova tri meseca u Srbiji su prodate 454 vikendice, a u istom periodu prošle godine 225. Iako bi mnogi očekivali da je prodaja bila najintenzivnija na popularnim planinama, jezerima i poznatijim odmaralištima, trend je zapravo bio suprotan, pa je tako zapažen rast broja prometovanih vikendica u blizini mesta stanovanja.

Posmatrano po opštinama najviše vikendica u prvoj polovini 2020. godine prometovano je na teritoriji opštine Inđija (98), Beočin (45), Novi Sad (33), Grocka (29), Sremski Karlovci (28).

- Uobičajeno je da je promet vikendica niži u prvom kvartalu i da se postepeno povećava idući ka kraju godine. Međutim, ovo povećanje prometa je izraženije u 2020. godini nego što je bio slučaj u 2019. godini. Interesantno je da je skok u povećanju prometa vikendica zabeležen tokom drugog kvartala 2020. godine i ovaj trend je nastavljen i u trećem kvartalu - navedeno je u prethodnom izveštaju RGZ.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd