Skip to main content
Skulptura Nikole Tesle u Užicu

U Užicu se gradi arheološki park, EU finansira 600.000 evra, evo KADA će BITI ZAVRŠEN

Foto: Srbija Danas
U narednih 18 meseci u Užicu će se graditi replika neolitskog naselja Staparska gradina, što će biti drugi arheološki park u Srbiji, a njegovu izgradnju EU je podržala sa 600.000 evra.

Užice je u partnerstvu sa Tuzlom dobilo sredstva od Delegacije Evropske unije u Srbiji za sprovođenje projekta "Novi život neolitskog nasljeđa u prepoznatim područjima od posebnog značaja - Neolife”.

Projekat, kako je izneto na današnjoj konferenciji u Užicu, podrazumeva izgradnju arheološkog parka iz doba neolita u kanjonu reke Ðetinje u Užicu kao interpretacija užičkog neolitskog naselja Gradina.

Ko zarađuje najviše, a ko najmanje u Srbiji? Pogledajte SPISAK prosečnih plata u našoj zemlji

Ko zarađuje najviše, a ko najmanje u Srbiji? Pogledajte SPISAK prosečnih plata u našoj zemlji

- Park će biti konstruisan na osnovu dostupne arhivske građe iz perioda arheoloških istraživanja lokaliteta staparska Gradina i po uzoru na savremene arheološke parkove u svetu koji su nezaobilazne turističke atrakcije, moderni centri za animaciju posetilaca i obrazovanje građana.Gradiće se od materijala koji su se koristili u to vreme i sam proceš nastajanja parka biće svojevrsna atrakcija - istakla je autorka idejnog rešenja Emilija Nikolić. 

Ovim projektom, po rečima Nikolićeve, osim izgradnje replike neolitskog naselja koja uključuje sojenice, zemunice, neolitske peći, neolitsku kuhinju i prostor za radionice, biće nabavljena i oprema za stalnu muzejsku postavku i uspostaviće se održiv sistem funkcionisanja naselja.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković naglasio je da će arheološki park zajedno sa Starim gradom predstavljati obogaćenu turističku ponudu koja će obezbediti znatno povećanje turističkog prometa u Užicu. 

Bugarski vicepremijer Dončev izjavio: Srbija želi udeo u našoj nuklearki "Belene"

Bugarski vicepremijer Dončev izjavio: Srbija želi udeo u našoj nuklearki "Belene"

Projekat je urađen iz stručnu pomoć organizacije Evropskih arheoloških muzeja .

- Nadamo se da će po realizaciji projekta i otvaranja arheološkog parka on postati redovan član EXARC-a - rekla je predstavnica ove organizacije Milica Tapavički Ilić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd