fbpx
Skip to main content
selo

"UDRUŽENI I UMREŽENI MOŽEMO SVE" Ministar Krkobabić pohvalio razvoj sela u Šumadij i Topolii

Foto: Printscreen
Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetio je Šumadijski upravni okrug

Ministar Krkobabić posetio je Šumadijski upravni okrug gde je na sastanku održanom u skupštinskoj sali Opštine Topola govorio o planiranim programima ovog ministarstva i predstavio nedavno usvojen "Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije".

Važna donacija kompanije Meridian za HITNO LEČENJE Sonje i Mihajla

Važna donacija kompanije Meridian za HITNO LEČENJE Sonje i Mihajla

KRKOBABIĆ ČESTITAO USKRS HOČEVARU: Neka najradosniji hrišćanski praznik u domove vernika donese zdravlje, mir i sreću!

KRKOBABIĆ ČESTITAO USKRS HOČEVARU: Neka najradosniji hrišćanski praznik u domove vernika donese zdravlje, mir i sreću!

"VAŽNO JE DA SRBI NA KOSMETU BUDU EKONOMSKI NEZAVISNI" Krkobabić najavio bespovratna sredstva za zadrugare na KiM

"VAŽNO JE DA SRBI NA KOSMETU BUDU EKONOMSKI NEZAVISNI" Krkobabić najavio bespovratna sredstva za zadrugare na KiM

U susretu sa ministrom za brigu o selu Milanom Krkobabićem i predstavljanju ovogodišnjeg programa namenjenog zadrugama, žene Topole bile su jasne: "Udruženi i umreženi možemo sve!"

- Topola ima osobene i preduzimljive domaćine, očito rešene da budu svoj na svome. Zato je udruživanje i razvoj specijalizovanih voćarskih, vinogradarskih, povrtarskih, stočarskih, a posebno seoskih turističkih zadruga ozbiljan posao koji je pred njima. Pomoć države ne sme da izostane, mora da bude bar jednaka naporima koji oni sami ulažu - izjavio je Krkobabić.

Milan Krkobabić
Milan Krkobabić
Foto: Youtube/Printscreen/Novo jutro

Ove godine za ovaj državni program namenjen zadrugama opredeljeno je pola milijarde dinara, a uskoro će biti raspisan Javni konkurs za dodelu tih sredstava. Prema uslovima programa novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, one formirane od 2017. godine do dana raspisivanja Javnog konkursa, mogu da računaju na iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara po zadruzi. Za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, formirane do kraja 2016. godine, biće izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi. Novina su zemljoradničke i poljoprivredne zadruge sa pretežnom delatnosti iz oblasti turizma, zanatstva i zadruge čiji su osnivači socijalno ugrožene grupe stanovništva.

Radnoj poseti Topoli i selima te opštine prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić, predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Šumadijskog upravnog okruga.

poljoprivreda
poljoprivreda

 

Predsednik opštine Topola Igor Petrović zahvalio je ministru na poseti i naglasio da ova opština ulaže značajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje u 30 sela svoje opštine.P oljoprivredno zemljište u opštini Topola prostire se na 28.010 hektara, što je oko 78 odsto ukupne površine te opštine.

Ministar je posetu završio obilaskom stočarske zadruge ''Vojkovci 2018'', u selu Jarmenovci, koja je iz programa za unapređenje poslovanja zadruga "500 zadruga u 500 sela" dobila 7,4 miliona dinara za 25 steonih junica i sada veoma uspešno posluje, a sledeći korak je prema rečima mladog direktora Nikole Mijailovića proizvodnja mlečnih prerađevina.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd