fbpx
Skip to main content
Roming

Zakazano UKIDANJE ROMINGA u regionu: Već od 1. jula cene ZNATNO NIŽE

Foto: Profimedia
Za nešto manje od mesec dana biće potpisan regionalni Sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana. Najavljuje se da će od 1. jula cene poziva biti niže za 25 odsto.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da će sporazum za početak značajno smanjiti cene rominga u regionu.

"Srbija ima znanje da sama stvara" Iz SANU stigle POZITIVNE KRITIKE O NAPRETKU SRBIJE

"Srbija ima znanje da sama stvara" Iz SANU stigle POZITIVNE KRITIKE O NAPRETKU SRBIJE

- Srbija je još 2014. potpisala sporazum sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, i mi smo već u režimu smanjenih cena, a plan je da se one dodatno smanje. Ne mogu cene biti veće od 0,19 evra, što je oko 22 dinara -  kaže Matić.

Iako je planirano da sporazum zemalja Zapadnog Balkana bude potpisan u okviru Drugog digitalnog samita 4. i 5. aprila u Beogradu, datum potpisivanja ipak nije poznat.

- Imajući u vidu da novi sporazum obuhvata i Albaniju, i celu teritoriju Kosova i Metohije, u ovom trenutku datum ostaje pod znakom pitanja - kaže Matić.

Marko Čadež: Dragocena uloga privrednika u izgradnji zajedničkog tržišta

Marko Čadež: Dragocena uloga privrednika u izgradnji zajedničkog tržišta

Međutim, ističe da je od datuma važnije to šta će ovaj sporazum doneti. Objašnjava da bi se najveće smanjenje odnosilo upravo na nove članice sporazuma.

- Trenutno je u Albaniji telefonski poziv 150 dinara, što je značajno umanjenje -  navodi državna sekretarka kao primer.

Plan je da roming potpuno "nestane".

- Planirano je da sa 1. julom 2021. godine više i ne bude rominga, odnosno da cene budu kao kod kuće. To nije tako daleko - navodi Matić.

Ističe da je ovaj sporazum prvi korak ka smanjenju cena rominga i u zemljama Evropske unije, odnosno ka njegovom ukidanju.

- Ovo vidimo kao korak ka tome, posebno imajući u vidu u kojoj meri se EU zalaže za potpis ovog sporazuma -  kaže Matić.

Ističe da je ova inicijativa deo Berlinskog procesa, čija je suština regionalna saradnja i približavanje regiona Evropskoj uniji.

Pored smanjenja cene rominga, u okviru ovog procesa sprovode se i druge inicijative, među kojima i inicijativa o informacionoj bezbednosti.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd