fbpx
Skip to main content
aerodrom Nikola Tesla

ULAŽE SE 1,46 MILIJARDI EVRA: Danas svečani početak koncesije BG aerodroma

Foto: Srbija Danas
Kompanija Vansi erports Srbija (Vinci Airports) će danas svečano obeležiti početak koncesije i preuzimanje upravljanja beogradskim aerodromom "Nikola Tesla".

Svečanosti na aerodromu prisustvovaće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a očekuju se i ostali najviši državni zvaničnici.

O planovima za razvoj aerodroma govoriće, na Terminalu 1, generalni direktor "Vansi koncesije" i predsednik kompanije Vensi erports Nikola Notbar.

Zoran Ilić, pomoćnik ministra za vazdušni saobračaj
Foto: Tanjug/ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/ M. Mirčetić

Predstavnici Vlade Srbije, aerodroma "Nikola Tesla" i francuske korporacije Vensi su, nakon sprovedenog tendera, potpisali 22. marta ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom.

Međunarodni tender je sproveden od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je doneta 5. januara 2018. godine.

NOVA PRAVILA: Izvršitelji će uterivati dugove i za neplaćen porez?

Vansi je ponudio da uloži u aerodrom 1,46 milijardi evra, a u ta ulaganja spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja. 

Aerodrom "Nikola Telsa" će biti centrala Vansija u jugoistocnoj Evropi, sa kojeg će razvijati svoj međunarodni saobraćaj, a naročito interkontinentalne letove. 

Aerodrom Nikola Tesla
Aerodrom Nikola Tesla
Foto: Profimedia

U Srbiji, promet na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", koji je kompanija Vensi erports preuzela krajem decembra 2018. godine na 25 godina, porastao je u četvrtom kvartalu za dva odsto na 1,2 miliona putnika.

Kina gomila zlato: Rezerve dostigle 80mlrd. USD

Tokom čitave godine, saobraćaj na beogradskom aerodromu porastao je za 5,4 odsto na 5,6 miliona putnika.

U Rojtersovom tekstu podsećaju da je Vensi erports 27. decembra prošle godine potpisao ugovor o preuzimanju 50,01 odsto akcija u londonskom aerodromu Getvik.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd