fbpx
Skip to main content
Island, globalno zagrevanje, led, lednik, lednici

UNOSAN BIZNIS: Obogatio se prodajom santi leda s Grenlanda

Foto: Profimedia/ilustracija
Opremljeni motkom i mrežom kupe dragocene delove leda, svaki težak tonu ili dve, i privežu ga na kuku dizalice smeštene na ribarskom brodu

Sredina je dana, a Edward Kean, kanadski ribar koji sada traga za santama leda odlomljenim s grenlandskih glečera, dobre je volje. Šezdesetogodišnji kapetan ribarskog broda "Green Waters" spazio je svoj idući ulov - visok je dvadesetak metara i pluta nedaleko od obale Njufaundlenda.

- Vrlo lep komad leda - kaže Kean.

Isplovljava svakoga jutra u zoru i s još trojicom članova posade kreće u lov na svoje 'zlato' - sante leda.

Time se bavi više od 20 godina i dobro zarađuje prodajući lokalnim kompanijama vodu koju dobije topljenjem ledenih gromada. Biznis mu ide ruku pod ruku s globalnim zagrevanjem.

SAMO U TRAVELLAND-U: HOTELI PO CENI APARTMANA!

SAMO U TRAVELLAND-U: HOTELI PO CENI APARTMANA!

Panika u auto industriji - otkazi, zatvaranje pogona, troškovi van kontrole

Panika u auto industriji - otkazi, zatvaranje pogona, troškovi van kontrole

Kome su američke sankcije Kini donele profit? PET ZEMALJA PROFITIRALO

Kome su američke sankcije Kini donele profit? PET ZEMALJA PROFITIRALO

Ali težak je to posao. Dani su dugi, a 'žetva' nije laka. Do ove sante, koju je prvo primetio na satelitskom snimku, morao je da plovi 24 kilometra. Da 'ubiju' vreme, članovi posade šale se na živopisnom lokalnom dijalektu - engleskom jeziku sa irskim i škotskim primesama.

- Čak ih i ja ponekad ne razumem - smeje se kapetan koji živi u St John'su, glavnom gradu kanadske pokrajine Njufaundlend i Labrador. Nakon što je stigao u podnožje golemog ledenog zida u zaljevu Bonavista, Kean uzima pušku i ispaljuju harpun prema ledenoj masi, nadajući se da će odlomiti koji komad.Jednom, drugi put, treći. Posada napeto čeka, a led ostaje u jednom komadu.

- Nekad uspe, nekad ne - kaže Kean.

Trka s vremenom

U ovom poslu vreme je novac. Sante se "leti jako brzo tope" i čim otplutaju podalje od Njufaundlenda počinje trka s vremenom, objašnjava Kean.

kockice leda u čaši
Foto: Profimedia

- U Njufaundlendu to je kao otpali list. Za nekoliko nedelja će se otopiti i tako ponovo vratiti u prirodu. Mi zato ne štetimo okolišu, ništa mu ne otimamo, samo koristimo najčistiju vodu koja postoji - rekao je.

Dvojica članova njegove posade motornim čamcem kruže oko ledenog brega i traže komade koje bi mogli odlomiti. Opremljeni motkom i mrežom kupe dragocene delove, svaki težak tonu ili dve, i privežu ga na kuku dizalice smeštene na ribarskom brodu. Kean potom podiže komade iznad palube i spušta ih u kontejnere zapremine tisuću litara, u kojima će se topiti u idućim danima. Osamdeset kuna za bočicu vode Posada u punoj sezoni, od maja do jula, prikupi oko 800.000 litara vode koju prodaju lokalnim tvrtkama za dolar po litri.

A one je potom prodaju na tržištu kao "najčišću vodu" koja se može dobiti za novac. Jedan od njegovih kupaca je firma koja prodaje vodu u staklenim bočicama po ceni od 16 kanadskih dolara. Ciljaju na bogatu klijentelu i nadaju se da će se proširiti posao na inostranom tržištu.

PRODAJE SE PUTINOVA LIMUZINA: Evo koliko bi vas koštala kupovina moćne ruske zveri! (VIDEO)

PRODAJE SE PUTINOVA LIMUZINA: Evo koliko bi vas koštala kupovina moćne ruske zveri! (VIDEO)

Ovo su razlozi zbog kojih Grenland postaje mesto privlačno za investicije (VIDEO)

Ovo su razlozi zbog kojih Grenland postaje mesto privlačno za investicije (VIDEO)

RADIĆEŠ DOK NE PADNEŠ, ALI ZAUVEK! U penziju sa 75 godina?! Zastrašujući predlog šokirao Veliku Britaniju!

RADIĆEŠ DOK NE PADNEŠ, ALI ZAUVEK! U penziju sa 75 godina?! Zastrašujući predlog šokirao Veliku Britaniju!

- Upravo smo došli do nekih kupaca na Bliskom istoku - kaže menadžer kompanije Keri Čaulk. Popularna vinarija "Auk Island Winery", smeštena u turističkom selu Tvilingateu, vodu s ledenih santi koristi za proizvodnju vina. Boca može koštati i do 90 kanadskih dolara.

- Koristimo se tom vodom jer je najčišća i najbistrija na planetu - kaže jedna od zaposlenica Elizabeth Gleason.

- I pruža iskonski ukus s čime god da je spojite - Ali ima to i svoju lošu stranu. Iako on za to nije kriv, Keanov posao cveta zbog globalnog zagrevanja. Stručnjaci kažu da se Arktik zagreva triput brže nego ostatak planete. Uprkos poslovnom uspehu, posada "Green Watersa" koristi se oruđem koje se nije menjalo decenijama, motkama, mrežama, sekirama.

- Težak je to fizički posao i niko ne ostaje dugo. Meni je šezdeset i nadam se da ću izdržati još koju godinu, ali vreme i meni curi"  -  kaže Kean koji je prisiljen zbog toga da često menja članove posade.

 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd