fbpx
Skip to main content
zgrada

Rok za prijavu upisa stambenih zgrada u registar je istekao: Stanari, imate još malo vremena da to ispravite

Foto: Srbija Danas
Dobro se informišite, sankcije su rigorozne

 Oko 25.000 stambenih zgrada, od 40.000 koliko ih postoji u Srbiji, do sada je upisano u registar stambenih zajednica, što je nešto više od 50 odsto.

 U 90 odsto slučajeva stanari su se opredelili za komšiju, a 10 odsto slučajeva za profesionalnog upravnika, kaže Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

Ona je navela da, iako je praktično rok za upis zgrada u registar istekao 12. decembra prošle godine i dalje postoji mogućnost upisa, a komunalni inspektori iz lokalnih samouprava počeli su da utvrđuju činjenično stanje na terenu - da li je izvršen upis, ukoliko nije koji su razlozi i da donesu rešenja o upisu u registar bez odlaganja. 

Mirjana Kovačević
Mirjana Kovačević
Foto: Youtube Printscreen/RTS

 - Pre svega će se dati preporuka da se u određenom roku, koji se utvrdi rešenjem, izabere upravnik među komšijama ili da se opredele za profesionalnog upravnika i zgrada upiše u registar. Ukoliko do toga ne dođe ići će dalje preporuka da se izabre prinudna uprava - objasnila je Kovačević gostujući na RTS. 

Kako je rekla, prinudni upravnik se bira iz redova profesionalnih upravnika iz registra koji void PKS. 

Trentno je 520 profesionalnih upravnika na listi, a u toku je ispit, pa će novih 135 uskoro ispuniti i taj uslov, dodala je Kovačević. 

"U minut do 12": Država donosi novi NACIONALNI program za borbu PROTIV RAKA

Kada je reč o novčanim kaznama, Kovačević je navela da je Zakonom o stanovanju predviđena mogućnost kazne od 50.000 do dva miliona, ako stambena zajednica nije izvršila svoju obavezu, ali je istakla da cilj nije kažnjavanje već podizanje kvaliteta stanovanja i življenja. 

Zato će, kaže, inspektori pribegavati prvo izdavanju nalogu da se imenuje prinudna uprava, čiji je zadatak da organizuje zajednicu da se registruje i izabere upravnika. 

LEKARI SPASILI ŽIVOT PACIJENTU: Urađena transplantacija srca u Kliničkom centru

Ona je navela da prema podacima RGZ u Srbiji postoji 40.000 stambenih zgrada, a da je od tog broja 15.000 zgrada organizovano prema starom Zakonu o stanovanju, tako da nije potrebno da im se dodeljuje PIB i matični broj, već samo da se opredele za način upravljanja - izbor upravnika ili profesionalnog upravnika. 

 - Oko 10.000 je novih stambenih zgrada upisanih u registar, tako da je praktično oko 25.000 stambenih zgrada upisano je u registar, što je više od 50 odsto. Od tog broja oko 10 odsto se opredelilo za profesionalnog upravnika, a 90 odsto se opredelilo za komšiju, a to znači da imaju upravnika - navela je Kovačević.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
18 Beograd