fbpx
Skip to main content
Kamion u silosu žita

Uprkos lošim vremenskim uslovima: Srbija će imati žita i za IZVOZ

Foto: Profimedia/ilustracija
Lepe vesti

Žetvu pšenice u Srbiji, naznačajniji posao za ratare, zaustavila je - kiša. Vremenske nepogode, slažu se stručnjaci i ratari, ne dopuštaju kombajnima da uđu u oko 670.000 hektara oranica pod pšenicom, a padavine bi mogle i da smanje kvalitet hlebnog žita. Ipak, zrna će biti, tvrde stručnjaci i za naše potrebe, ali i za plasman na strana tržišta.

Kombajni su, kako napominje Vukosav Saković, direktor Udruženja "Žita Srbije" u njive ušli pre desetak dana, i prvi rezultati su bili solidni. Tada su ih, međutim, zaustavile svakodnevne kiše.

- Prve procene kažu da bi prosečan rod u Srbiji trebalo da bude oko pet tona po hektaru - jasan je Saković. - O kvalitetu je, upravo zbog kiše, rano da govorimo, ali, sigurno je da će Srbija sa ovih površina imati dovoljno hlebnog žita i za svoje potrebe a i za izvoz, tim pre što je, zbog nešto više domaće cene gotovo 300.000 tona pšenice ostalo od lani, u prelaznim zalihama. Sama cena, trenutno, se kreće oko 16,5 dinara bez PDV, po kilogramu pšenice, ali njene korekcije možemo da očekujemo kada krene žetva u Rusiji i SAD, jer će ovi poslovi uticati na berzanske cene u celom svetu.

Kraj padavina nestrpljivo očekuje i Stipan Šarčević iz Starog Žednika kod Subotice, ratar koji ima oko 100 jutara pšenice. Ove probleme deli sa većinom ratara u celoj Srbiji.

- Imamo oko 300 hektara pod ječmom, pšenicom i uljanom repicom i svaki dan sa kišom nam pravi ozbiljne probleme - jasan je Šarčević. - Samo da bar jedan dan "sastavi" bez kiše, pa da krenemo sa kombajnima. Kada bi imali sedam suvih i toplih dana, mogli bi bez problema da krenemo sa žetvom pšenice. Ovako, preostaje nam samo da čekamo.

Pšenica
Foto: Profimedia

Šarčević, takođe, upozorava kako kvalitet pšenice nije tako dobar kao lani, jer su zbog više od mesec dana suše na severu Bačke zrna tanja i nisu dobro nalivena.

- U ovakvoj situaciji, svaka cena manja od 20 dinara po kilogramu pšenice bila suviše niska za ovogodišnji rod - jasan je Šarčević. - Sada se nudi oko 17 dinara po kilogramu, ali to je neprihvatljivo. Srećom, pa imam silose, tako da ću da uskladištim rod, i da čekam da mu cena bude bolja...

Dr Srbislav Denčić, sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo ukazuje kako bi kiše koje su usporile poslove oko žetve, mogle i dodatno da smanje rod.

- Godina je, generalno gledano, bila dobra za pšenicu - jasan je Denčić. - Mora se, ipak, imati u vidu da jedna dobra i jaka kiša može na parceli da smanji rod i za 10 odsto. Sa druge strane, računam i da jedan dan bez kiše, sa temperaturom većom od 30 stepeni, može da omogući kombajnima da započnu žetvu.

STRAVIČAN SNIMAK: Ženu povukla bujica u Bulevaru despota Stefana, a onda je nastala DRAMA

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
28 Beograd