fbpx
Skip to main content
stan

UPRKOS PANDEMIJI, PRODAJA NEKRETNINA CVETA: Kod komšija prodato 6,1 odsto više stanova nego lani

Foto: Profimedia/ilustracija
Prema podacima Agencije za statistiku, u BiH su u drugom kvartalu ove godine, u jeku pandemije, prodata 644 nova stana, što je 1,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Da građevinski sektor u jeku pandemije virusa korona nije zamro i da građevinski radnici nisu gasili mašine, potvrđuje i podatak da je u BiH u prvom polugodištu ove godine izgrađeno 1.245 stanova, što predstavlja rast od 6,1 odsto u poređenju s istim periodom prošle godine.

KAKO ĆE DFC DOPRINETI SRPSKIM FIRMAMA? Kreditna podrška i razvoj za privatne kompanije

KAKO ĆE DFC DOPRINETI SRPSKIM FIRMAMA? Kreditna podrška i razvoj za privatne kompanije

CENE NAFTE U REGIONU PONOVO SKAČU: Kod komšija gorivo poskupelo, a evo šta očekuje srpske vozače

CENE NAFTE U REGIONU PONOVO SKAČU: Kod komšija gorivo poskupelo, a evo šta očekuje srpske vozače

Sumorna predviđanja MMF-a: Svet potcenio koronu, potrebne godine da se privrede oporave

Sumorna predviđanja MMF-a: Svet potcenio koronu, potrebne godine da se privrede oporave

Stanogradnja je na taj način, čak i u okolnostima pandemije, nastavila trend rasta iz ranijih godina. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u julu je broj izdatih odobrenja za građenje bio veći 10,4 odsto u odnosu na jul prošle godine, a zabeleženo je i povećanje broja predviđenih stanova za gradnju.

- Građevinari BiH su uprkos koroni imali i više posla u inostranstvu, a vrednost radova građevinskih firmi iz BiH u inostranstvu u prvom polugodištu ove godine iznosila je 64,87 miliona konvertibilnih maraka i veća je 7,8 odsto u odnosu na isti period 2019 - rekli su iz Agencije za statistiku BiH.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Privredne komore Republike Srpske, rekao je da je oblast stanogradnje zadržala trend rasta u doba pandemije.

Stan
Stan
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, razlozi leže u činjenici da je veliki broj stanova već u samom početku gradnje rasprodat, a i nastavilo se s konstantnom tražnjom, tako da je građevinarstvo grana koja se izuzetno dobro održala.

- Među kupcima stanova često značajan udeo ima dijaspora, dakle, ljudi koji ne žive u BiH i ne učestvuju svakodnevno u ekonomskom životu. Takođe, šta ako je povećanje uzrokovano odgađanjem u prethodnim mesecima i privremenim popuštanjem pandemije u BiH - kaže Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Prema podacima Agencije za statistiku, u BiH su u drugom kvartalu ove godine, u jeku pandemije, prodata 644 nova stana, što je 1,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Prosečna cena prodatih novih stanova u drugom kvartalu ove godine bila je 1.644 KM (oko 840 evra) i u odnosu na drugi kvartal 2019. veća je 2,4 odsto.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Light snow
-3 Beograd