Skip to main content
Haker kuca na laptopu

Uskoro NOVI SAJT VLADE SRBIJE, dosadašnji zastareo i "ne služi svrsi"

Foto: Profimedia/ilustracija
Brnabić je ukazala na mnoge prednosti digitalizacije po građane,

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas, na Sedmom samitu EU-Jugoistočna Evropa u organizaciji londonskog Ekonomista u Beogradu da će Vlada Srbije a par nedelja dobiti novi sajt, koji će biti dvosmeran.

Mesec dana do najneizvesnijih izbora u SAD: Da li povratak demokrata u Kongres može da ugrozi Trampovu politiku prema Srbiji?

Rekla je da se već nekoliko meseci radi na novom veb sajtu Vlade, pošto je aktuelni zastareo i ne služi svrsi, jer je vrlo jednosmeran.

- U nekoliko narednih nedelja postavićemo novi sajt vlade koji će biti dvosmeran, i ja ću moći da dobijam dnevne izveštaje o zahtevima i pitanjima građana koja postavljaju ministarstvima, i kako su ministarstva odgovorila - objasnila je Brnabić.

Ona je istakla da Srbija, za razliku od Estonije, koja je krenula od nule u digitalzaciji, ima sve u papiru što treba preneti u elektronske formate.

- Najveći izazov i prioritet zbog kojeg smo uspostavili centar za podatke vlade, je kako da osiguramo te podatke, i izradili smo posebni bekap centar. Ssto se hakovanja tiče, dosta radimo na borbi protiv ove vrste kriminala - ukazala je Brnabić.

Rekla je da je razgovala sa evropskim komesarom za digitalizaciju kako da se uključimo u evropske napore za sajber bezbednost i ocenila da ćemo možda postati deo toga i pre nego što postanemo članica EU.

Brnabić je ukazala na mnoge prednosti digitalizacije po građane, ističući da se oseća manje bezbedno kada se podaci građana nalaze u papiru, zaključani u nekoj kancelariji lokalne samouprave.

Dačićeva diplomatska ofanziva: Broj država koje su priznale Kosovo PAŠĆE ISPOD 100, a onda mogu u penziju!

-Ako neko hoće da uzme te podatke, može lako da ih uzme, iskopira i nećete ništa znati. Ako imate elektronsku vladavinu može centralna institucija da uđe u trag ko i zašto pristupa informacijama građana, i da li se zloupotrebljavaju -  naglasila je ona.

Navela je da smo krenuli i sa reformom katastra koja treba da se završi do kraja godine, te dodala da je problem što veliki broj građana ne daje adekvatne adrese stanovanja, ili žive u ulicama koje su bezimene ili u zgradi bez broja, pa to treba srediti digitalizacijom.

Brnabić ukazuje da je digitalizacija odgovor veću efikasnost, transparentnost i koristi borbi protiv korupcije.

Prema njenim rečima e-vlada je nešto što pojačava transparentnost i nešto što olakšava život građana.

Od 8.oktobra, najavila je, otvara se javna diskusija o registru građana.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd