fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Uskoro velika fabrika baterija i akumulatora na severu KiM: Radna mesta za povratnike

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Investicija vredna oko 14 miliona evra

Rudarsko-metalurško-hemijski kombinat olova i cinka Trepča bi uskoro trebalo da započne izgradnju fabrike baterija i akumulatora u Zvečanu, što će biti prva velika investicija posle višedecenijskog zastoja u finansiranju proizvodnih programa na KiM, izjavio je danas generalni direktor kombinata Trepča Jovan Dimkić.

On je na biznis forumu u Leposaviću, na kome učestvuje više od 100 privrednika iz centralne Srbije i sa KiM u okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM, rekao da je ideja za projekat izgradnje fabrike potekla prilikom prethodne Vučićeve posete Kosovu i Metohiji.

Dimkić je rekao da će uskoro Vlada Srbije prihvatiti studiju izvodljivosti za izgradnju fabrike baterija i akumulatora i da je studija trenutno u postupku revizije.

- U narednih nekoliko nedelja očekujemo da se i formalno završi taj postupak i već imamo naznake da je studija dobila pozitivnu ocenu - kazao je Dimkić.

Predviđan lokacija za izgradnju fabrike je u Zvečanu u okviru industrijskog kruga Trepče, a Dimkić kaže da je ta investicija vredna 13,9 miliona evra i da bi mogla da se vrati već za tri godine.

Jovan Dimkić
Dimkić rekao da je ideja o fabrici potekla od Vučića
Tanjug/Zoran Žestić

Prema njegovim rečima, tim projektom je predviđeno zapošljavanje 203 radnika, manjim delom radnika Trepče koji su izbegli još 2000. godine iz južne fabrike u Kosvskoj Mitrovici, a većim delom sasvim novih radnika sa prostora KiM.

- Biće posla i za interno raseljena lica pošto vlada Srbije planira i masovni povratak realizacijom projekata kao što je projekat naselja Sunčana Dolina u Zvečanu. Fabrika će godišnje proizvoditi oko 700.000 komada baterija i akumulatora i imaće visoko profitabilnu proizvodnju - naglasio je Dimkić.

Na biznis forumu su predstavljene srpske firme na štandovima 10 opština: Ranilug, Novo Brdo, Klokot, Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Štrpce, Gračanica i Parteš.

Jadranka Trboljevac, izlagač na štandu opštine Leposavić, kaže da se bavi proizvodnjom hleba i peciva od heljde. Ističe da je već učestvovala na biznis forumima i da se nada da će naći poslovne partnere u centralnoj Srbiji.

- Nudim hlebove i peciva od heljde napravljene na tradicionalan način bez aditiva i konzervansa - dodala je Trboljevac.

Siniša Marković iz opštine Novo Brdo kaže da učestvuju na forumu da bi promovisali proizvođače iz te opštine.

Od većih kompanija učestvuju MK grupa, Moji brendovi, Sirogojno, Alko grupa, Komtrejd, Jela Jagodina, Komercijalna banka, Poštanska štedionica i druge velike firme. Predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice Bojan Kekić je rekao da je ta banka, koja je u vlasništvu Vlade Srbije, od 2. aprila u punom kapacitetu prisutna na KiM.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd