Skip to main content
Aronija

Uzgajivači u Srbiji poklanjaju aroniju: Nemaju kupaca, pa je daju besplatno!

Foto: Profimedia/ilustracija
Ovo bobičasto voće se smatra lekovitim

Proizvođači aronije, koja se smatra lekovitim voćem i korisnom za zdravlje ljudi, kažu da kupaca nema pa će velike količine plodova ostati na zemlji i propasti, a da se to ne bi dogodilo nude je i bez nadoknade.

- „Otkupa nema tako da će uglavnom završiti na zemlji i propasti. Određene količine beremo po narudžbini ukoliko nam poruči neko ali to su male količine. Jedan deo ćemo preraditi u slatko i sok za naše potrebe i za naše prijatelje. Nažalost ostalo nemamo gde, a rodila je čini mi se ove godine najviše. Bobice su baš pune soka i greota je da propadne jer je to prirodan lek“ - kaže Bojan Mijailović iz sela Vojkovci.

Aronija
Foto: Profimedia

Njegov zasad je u petoj godini i on strahuje da će velike količine roda propasti, pa aroniju nudi i besplatno.

- „Ovde u selu nas trojica gajimo aroniju i prinuđeni smo da je poklanjamo. Neka dođe narod neka obere i preradi da ima u kući kao lek. Prodajemo 100 dinara po kilogramu ko nam poruči ostalo ili da poklonimo ili da propadne. Aronija nije zahtevna za gajenje, obilno rađa, nisu velika ulaganja, ali eto kad našem seljaku nešto rodi onda to nikome i ne treba“ - kaže Mijailović.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
19 Beograd