broken clouds
25.04.2024.

Konferencija za medije generalnog direktora Telekoma: Svedoci smo učestalih napada, Telekom je ponos države (VIDEO)

14.08.2020. 12:22
Srbija Danas
Foto: Youtube/Printscreen/  Tanjug News Agency official
Foto: Youtube/Printscreen/ Tanjug News Agency official / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/ Tanjug News Agency official

Generalni direktor Teelkoma Srbija, Predrag Ćulibrk, je održao konferenciju za medije povodom učestalih napada na kompaniju na čijem je čelu.

Vladimir Lučić je istakao da je Telekom Srbija bio u zaostatku u razvoju i da su prihodi fiksne i mobilne mreže znatno padali, odnosno da je broj korisnika bio u padu. Zbog toga je morao da se obavi snažan investicioni zahvat.

- Izgradili smo snažnu optičku mrežu, znači mi sad imamo preko 500.000 potencijalnih priključaka za optiku. Izgradili smo snažnu mobilnu mrežu, za samo dve godine povećali smo brog 4G stanica.

- Kupili smo deo tržišta, koji, da nismo kupili, ne bi opstali - rekao je Lučić i naglasio da je ta kupovina pametno obavljena jer je sprečen razvoj konkurencije i da su svi nedostaci u godinu i po dana potpuno anulirani.

Na pitanje da se prokomentarišu navodi saveta za borbu protiv korupcije i Jelisavete Vasilić da je Telekom Srbija javna svojina Ćulibrk je reko da je primer kako funkcioniše druga strana, da gospođa Jelisaveta dobija prostor na konkurentskoj televiziji na dnevnom nivou. Da priča stvari iz izveštaja za koji se pokazalo da nije usvojen od strane Saveta za borbu protiv korupcije. On je rekao da ne treba biti veliki pravnik da se zaključi da je polazna teza koju je članica saveta imala vezana za slučaj Telekoma potpuno pogrešna. Niti su sredstva Telekoma Srbije u opštoj upotrebi, niti su ona od opšteg interesa.

- Odavno delatnost elektronskih komunikacija nije delatnost od opšteg interesa nego je prepuštena tržištu - rekao je Ćulibrk.

Koja je stvarna vrednost Telekoma?

Poslovni rezultati idu u prilog tome da kompanija, koja se smatra nacionalnim srebrom, uveća tržišnu vrednost na 4 milijarde evra, rečeno je na današnjoj konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati kompanije.

Po svim projekcijama koje imamo, a koje se odnose na finansijske izveštaje, Telekom Srbija će do 2023. godine vredeti 4 milijarde evra, rekao je kooridnator za internet i multimediju Telekom Srbija Vladimir Lučić na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, imajući u vidu dalje planove, moguće je da ta vrednost bude i veća.

- Činjenica je da mi držimo 20 odsto akcija, može se tvrditi da i sada Telekom Srbija vredi više od dve milijarde evra - naveo je on.

Generalni direktor je istakao da je 2019. bila za Telekom rekordna godina ne samo po ostvarenoj zaradi nego i po tehničkim dostignućima, kvalitetu mreže, povećanju korisnika mobilne telefonije ne samo u zemlji i regionu nego i u Austriji tako što su korisnici austrijski državljani. Target kompanije je dijaspora a broj TV korisnika preći će više od 2 miliona TV i internet korisnika.

- Telekom je ostvario u 2019. godini, rekoradn broj korisnika servisa od 10, 4 miliona korisnika, istorijski rezulat po pitanju prihoda od 133, 7 milijardi dinara, što je 7 odsto bolje nego 2018. Naša operativna dobit skočila je za 25 procenata - naveo je Ćulibrik.

"Kupovina kablovskih operatera dobar poslovni potez"

Kupovina kablovskih operatera bio je dobar poslovni potez, naveo je Vladimir Lučić.

Dodao je da je cilj da se stvori od Telekoma regionalni lider, i da taj cilj neće sprečiti "određene interesne grupe".

- Oko 600.000 domaćinstava, do njih smo u ovom trenutku došli optičkim kablima. 7 puta bi se time mogla opasati planeta - naveo je i dodao da je optička mreža preduslov razvoja digitalizacije u Srbiji.

On je istako da kompanija beleži evidentne rezulate, zbog čega je "konkurencija zabrinuta za svoj poslovni uspeh".

- Svi ovi naši poslovni potezi frustriraju našu konkurenciju - rekao je Ćulibrk i dodao da mogu da shvate da je konkurencija zabrinuta za svoj poslovni uspeh ali ono što ne razumeju i što njemu lično nije jasno jeste sprega poslovnih i političkih "ne znam kakvih interesa".

Svedoci smo učestalih napada na Telekom Srbija, a zarad zaposlenih, dužni smo da kažemo šta je istina, rekao je generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.

On je istakao da Telekom posluje u više zemalja, i da je ponos države, naročito što je država vlasnik 50 odsto preduzeća. Naveo je i da preduzeće ima veliki broj malih akcionara.

Direktor Telekoma naveo je i da su pri kraju akvizicije tog preduzeća u regionu pri kraju.

Jedan od najvećih ugovora koji je potpisao Telekom, bio je onaj sa kompanijom Huavej, naveo je Ćulibrk.

Srbija Danas
14.08.2020. 12:22